Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле механизам одговорен за согорување на калории

Истражувачите од истражувачкиот институт за истражување на ракот, Дан Фабер и нивните колеги од Беркли, направија уникатно откритие дека во иднина ќе помогне да се излечи и да се спречи дебелината, дијабетесот, ракот и разните болести поврзани со метаболички нарушувања. За возврат, борбата против вишокот на тежина ќе даде важен придонес за медицината и ќе го намали бројот на луѓето кои страдаат од артритис и страдаат од болка во екстремитетите. Информации за ова беше објавено во медицинското списание "Cell".

Не толку одамна, истражувачите откриле механизам кој обезбедува метаболизам кај кафени и бежични масни клетки во лабораториски глодари. Ензимот PM20D1 беше искористен за да се идентификува. Се карактеризира со создавање во телото на N-ацил-амино киселини кои согоруваат маснотии и ја намалуваат телесната тежина. Претходно, научниците веќе се сретнуваат со слични ензими и вештачки ги изолираат, но во нивната природна форма ги видоа за прв пат.

Во текот на експериментот, глувците кои беа со прекумерна тежина и се хранат со масна храна беа инјектирани во телото со посебна аминокиселина. По една недела на терапија, забележано е доволно губење на тежината, при што тежината остава само како масна. Ова укажува на можноста за користење на амино киселини за лекување на дебелина и други нарушувања на метаболизмот.

Браун масти во претставници на животински царство е присутна во мали количини, за разлика од бели (беж) масни честички. Во кафеави клетки, добиената гликоза се трансформира во АТП - универзален пренос на енергија и енергија во ткивата. Браун клетките можат да консумираат гликоза и да не го претворат во АТП. Тие користат складирана енергија за да согоруваат калории и ослободуваат топлина. Истражувачите веќе докажале дека кафените масти клетки можат да се експлоатираат како средство за лекување на дебелина. Експериментите сега се спроведуваат во лабораториите за да се воведат дополнителни кафени масни клетки во живите организми.

Доколку, пред експериментите со глувци, митохондријалниот UCP1, кој е одговорен за ослободување на топлинска енергија без работа, се сметаше за главен разединат протеин, во моментов се најде амино киселината N-acyl, чија способност за терапевтски цели ќе биде оценета во последователните експерименти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .