Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците на Московскиот државен универзитет создадоа наночестички кои го третираат ракот и не му наштетуваат на телото.

Истражувачите од Државниот универзитет во Москва, во соработка со колегите од Германија, ги презентираа светските силиконски наночестички. Нивната главна задача е транспорт на лекови против рак на погодените клетки. По извршувањето на своите задачи, таква честичка безбедно и брзо се распаѓа без да предизвика штета на телото. Покрај тоа, самата силициумска честичка открива тумори.

И покрај револуционерното откритие, наночестичките што пренесуваат лекови веќе долго време се изучуваат од страна на научниците. Во текот на изминатата деценија, истражувачите наизменично создадоа такви честички врз основа на злато, сребро, кадмиум, па дури и титаниум. Минусот од сите експерименти се состоеше во неможноста за само-екскреција на носители на лекови и негативен ефект врз телото за време на акумулацијата, иако самите честички не биле помалку успешно справувани со третманот на ракот. Тие се акумулираа поради циркулаторниот систем во внатрешните органи и придонесоа за негативните ефекти врз телото како токсини. Според Љубов Осмамина, вработен на Московскиот државен универзитет, по еден месец, субјектите почнале да се жалат на болка во бубрезите и црниот дроб, како и во белите дробови и главата.

Силиконските честички, прво, ќе го остават телото себе, а второ, тие ќе ги зајакнат коските и ќе го подобрат растот на сврзното ткиво поради нивната силициумска киселина. Експериментот беше спроведен на ткивата на млечните жлезди, каде што беа поставени честичките. Со користење на микроспектрометрија, истражувачите откриле дека во првите 8 часа, силиконските честички се спојуваат на клеточните мембрани, по што на патот наоѓаат начин во клетките и го шират лекот таму. По периодот од две недели, честичките се дезинтегрираат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .