Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците сугерираат присуство на тунели од квантен тип во човечкиот мозок

Истражувачите од универзитетите во Алберт и Калгари, кои се наоѓаат во Канада, се претпоставиле дека постојат невронски врски претходно непознати за науката во човечкиот мозок, кои се претставени со квантни и фотонски тунели.

Истражувачите претходно откриле дека невроните (човечки мозочни клетки на нервите) испуштаат фотони, за кои се знае дека се честички на светлина. Научниците од Канада ги систематизираа податоците добиени од нивните колеги и сугерираа дека лесните честички се ништо друго освен еден вид комуникација помеѓу клетките што му помагаат на човечкиот мозок да функционира брзо. Резултатите од студијата беа објавени на веб-страницата BioRxiv.

Експериментот беше спроведен преку изработка на математички модели. Научниците откриле дека надворешниот дел од аксоните (долгиот дел од нервните клетки) на миелинскиот тип се користи како водич за бран. Кога миелинскиот дел од клетката и биофотоните кои испуштаат нервни клетки комуницираат, во човечкиот мозок се формира оптичка квантна мрежа.

Како што велат невробиолозите, биофотоните, кои се формираат како резултат на реакциите на оксидација, пренесуваат информации милиони пати побрзо од нормалниот електричен импулс. За разлика од реакциите на електрохемиски тип, светлосните честички не влијаат на хормонскиот систем, капките на температурата и другите фактори на човечкото тело, што ги прави биофотоните потенцијално идеален проводник на податоците.

Миелин, пак, кој е клеточна мембрана, делува како електрична изолација за аксони и врши електричен пулс неколкупати побрзо од нервните влакна без таква мембрана. Миелин може да се уништи, што е поврзано со развој на тешки дегенеративни заболувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .