Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците пронајдоа гени за едукација во ДНК

Доколку порано сите веруваа дека бројот на години на обука на лице целосно зависи од околностите што го опкружуваат - семејната безбедност, развојот на образовниот комплекс во земјата, неодамна научниците ја дознаа измамата на ова мислење. Доказот за зависноста на образованието на наследни фактори беше даден пред 30 години, но многу е тешко да се открие кој ген е одговорен за ова. Се верува дека неколку стотици или илјадници гени се одговорни за образовниот развој на една личност, од кои секоја дава мал придонес. За сериозна анализа, неопходно е да се погледне во големи генетски примероци со цел да се детектира слабиот ефект на секој ген.

Неодамна, научниците имаат таква можност, бидејќи се создадени ефективни и ефтини техники кои го дешифрираат геномот. Ова придонесе за пробив во оваа област: научниците остро го намалиле полето за пребарување и оставиле 74 гени, индиректно, но откривајќи го влијанието врз образовното ниво. Меѓу овие гени, на пример, се оние кои се одговорни за функционирањето на мозокот. Ова значи дека би било логично да се претпостави за луѓе со развиен мозок - тие секако ќе покажат поголем интерес за едукативни материјали.

И покрај резултатите, научниците не брзаат да заклучоци и нагласуваат дека постоењето на образовни гени не е сосема точно. Тие наведуваат дека нивото на образование зависи од околината каде што се наоѓа лицето, а не од генетиката. Покрај тоа, секој ген има мал ефект врз особината, која се разгледува и тоа го прави индиректно, што подразбира присуство на многу различни опции. Така, во текот на студијата беше откриено дека да се најдат гени кои влијаат на образованието е реален. Исто така, научниците повторно ја демонстрираа зависноста од некои знаци на однесување, кои сите сметаа дека се стекнати, од ДНК и присуството на генетска компонента во нив.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .