Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вирусот Зика е сексуално пренослив.

Пред неколку дена, работниците во Американскиот центар за контрола и превенција на болести раскажуваат за евидентиран случај за тоа како вирусот Зика бил сексуално пренослив.

Познато е дека човек што живее во државата Њујорк заразил човек. Се известува дека не толку одамна таа дошла од областа каде што беснеело епидемијата на болеста. Ако претходно лекарите верувале дека постои еден начин да се пренесе болеста сексуално - од мажи до жени, што беше објаснето со преживувањето на вирусот во семената течност, тогаш неодамнешниот случај ја отфрли оваа претпоставка. Во моментов, истражувачите го преиспитуваат својот став за методите на пренесување на Зика - очигледно, тој мирно преживува во микрофлората на женското тело.

Неодамнешното откривање на специјалисти бара да се ревидираат овие претходни препораки на СЗО. Препораки поврзани со присуство на туристички олимписки игри, кои ќе се одржат во Бразил. Потсетиме Бразил беше центар на ширење на опасна болест. Самиот вирус се сметаше за многу опасен на глобално ниво на почетокот на оваа година. Научниците го објаснуваат ова со опстанокот на комарците кои носат патогена флора. Поради зголемувањето на температурата низ целиот свет, сега инсектите се населуваат во земји каде нивниот изглед не е претходно снимен.

Во прилог на Бразил, Мексико беше во епицентарот на епидемијата. Речиси илјада луѓе веќе беа болни таму. Особено, регистрирани се четиристотини случаи на болеста кај бремени девојчиња. Некои од нив веќе родиле здрави деца, што не ги спречило лекарите да ги остават под строг надзор додека не биле на две години. Познато е дека Зика, пренесена за време на бременоста, може да ја намали големината на черепот и да предизвика патологија на невролошкиот развој кај новороденчињата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .