Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците развија "паметна" нишка за дијагноза

Истражувачите од Индија и САД развиле филаменти опремени со нано-сензори и електроника. Тој е зашитен преку слоеви на ткиво и собира онлајн дијагностички податоци, кој ви овозможува да го следите процесот на заздравување на раните и ви овозможува да го дијагностицирате човечкото тело.

Како резултат на истражувањето спроведено од американски научници од Институтот Тафтс, беше откриено дека софтверот, базиран на нишки, е ефикасна основа за иновативната генерација импланти и други паметни носители. Научниците користеле различни проводни нишки, кои претходно биле произведени хемиски и физички ефекти. Тие биле приклучени на електричното коло и зашиени под кожата на лабораториски стаорци.

Принципот на работа на уредите е како што следува: тие собираат податоци за нивото на киселост, содржина на шеќер во крвта, како и различни показатели за здравјето на ткивата, што им овозможува на лекарите да го следат процесот на рехабилитација по добивањето на рани и да идентификуваат фокуси на инфекција. Податоците собрани од низата се пренесуваат на компјутери и мобилни уреди. Развиената платформа го анализира составот на раните и состојбата на органите, како и ортопедските импланти. И покрај недостатокот на резултати од експерименти во различни полиња, истражувачите веќе наведоа дека уредот ќе се користи за лекување на луѓето. Според еден од програмерите, шивање на 3D конец за дијагностика во ткивата на телото дава можност за следење на состојбата на пациентот, што нема друг систем.

Во иднина се планира да се користат теми како интелектуален материјал во текот на хируршката имплантација на импланти. Се верува дека пронајдокот ќе биде интегриран во човечкото тело како личен приказ и ќе им помогне на докторите во дијагнозата на пациентите. Потсетете се дека претходните материјали за дво-димензионални импланти не беа широко користени поради нивната непрактичност за кожата.

Покрај тоа, истражувачите се фокусираа на високата цена на материјалите и потребната обработка за нив. Во исто време, тие ја наведоа мултифункционалноста и релативната евтина цена на готовите материјали, како и главната предност - способноста да навлезат во комплексни ткаенини. Друга предност на филаментите е испораката на соединенијата потребни за телото преку својствата на течниот проток.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .