Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гледањето телевизија ги влошува коските

По спроведувањето на експериментот, научниците откриле дека секојдневно гледање телевизија има негативен ефект врз коските на децата. Податоците за различни експерименти кои покажуваат дека телевизијата е штетна за здравјето одамна е позната, но една нова студија покажала негативен ефект врз коските на децата - тие стануваат поподложни на остеопороза , а веројатноста за појава на фрактура се зголемува. За оние деца кои поминуваат многу време гледајќи телевизија, вредноста на коскената маса се намалува.

Првите студии за доказ за штетата на телевизиското зрачење започнаа на почетокот на милениумот. Ефектот врз адолесцентите и децата на возраст под 20 години беше тестиран. Покрај телевизорот, различни гаџети, како што се таблети, паметни телефони, исто така, влијаат врз здравјето на детето. Така, детето не само што многу гледа телевизија, туку и игра на таблет или телефон.

Во текот на студијата, научниците анкетирале 1,5 илјади деца од различни возрасти во Австралија, кои редовно гледале телевизија. Децата беа поделени во три групи: првото поминато активно време (35%), вториот гледаше телевизија помалку од 2 часа на ден (20%), а сите други гледаа телевизиски емисии повеќе од 2 часа на ден. Претходно, лекарите ги испитуваа сите учесници во експериментот. Резултатот покажа дека оние 40% кои најдолго седиле на телевизија имале помалку минерали во нивните коски отколку останатите деца. За да се подобри здравствената состојба, која е расипана од ТВ, лекарите препорачуваат повеќе физички активности (одење, џогирање, играње на спорт) и јадење здрава храна. Исто така, експертите советуваа универзален метод кој ви овозможува да се движите повеќе - кога ќе телефонирате или пишувате порака, постојано станувате со цел да ја подобрите силата на коскеното ткиво.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .