Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во Русија, статистичките податоци за смртта од срцев удар се подобрија, но се зголеми бројот на смртни случаи од рак

Според руската статистика, за периодот јануари-мај во тековната година, стапката на морталитет во Руската Федерација е намалена за 3% во споредба со изминатите шест месеци. На пример, туберкулозата ги зазема животите на луѓето, чиј број е помал од минатата година, за 18%. Од респираторни болести почнаа да умираат за 14% помалку, а од заразни болести - за 2% помалку луѓе.

Најтажната статистика во морталитетот во Русија се болести на кардиоваскуларниот систем и ракот. Доколку статистичките податоци за смртноста од болести на срцето и крвните садови се подобрија за 6%, тогаш оние кои починале од неоплазми, се зголемиле за 0,3% (на пример, во Москва зголемувањето изнесувало 4%). Научниците го објаснуваат зголемувањето на морталитетот од болести на ракот со истовремено намалување на истиот индикатор за други болести. Многу е веројатно дека во минатото многу луѓе едноставно не живееле до местото каде што биле дијагностицирани рак. Во Јапонија дури и спроведоа студија на оваа тема, која даде неочекуван резултат: човек може да умре од мозочен удар на возраст од 60 години, а сега може да живее до 80 години, но во исто време ќе добие рак.

Во оваа прилика, шефот на комисијата во Комората за јавно здравство, Владимир Нероев, смета дека намалувањето на смртноста од болести на срцето и крвните садови е постигнато преку воведување на високотехнолошки методи за лекување на болести. Во исто време, зголемувањето на смртноста на ракот се должи на доцнењето на болеста во докторската канцеларија. Поради оваа причина, важна улога се дава на клиничкото испитување и стручниот испит.

Како што објавија новинарите во истражувачкиот институт Херцен, според резултатите од спроведеното истражување, постои тенденција да се зголеми опстанокот на пациентите со рак во петгодишниот период од 3%, а намалување на смртноста за 14%. Со оглед на тоа, бројот на доктори кои дијагностицираат и третираат рак се зголемува.

Според шефот на здружението за рак на земјата, Дејвид Заридзе, зголемувањето на смртноста кај ракот во Русија е привремен индикатор, кој се постигнува поради статистичките флуктуации. Се забележува намалување на бројот на случаи, а стапката на морталитет повеќе се намалува кај мажите отколку кај жените. Ракот на дојката или гениталиите, особено ракот на грлото на матката, од кој се зголемува морталитетот, почесто се открива кај девојчињата. За жал, невозможно е да се открие рак на грлото на матката во раните фази.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .