Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците од САД ја откриле зависноста на имунитетот врз однесувањето во општеството

Истражувачите на Институтот за Вирџинија и Масачусетс најдоа врска помеѓу социјалното однесување и нивото на здравје. Експериментот вклучуваше глувци кои имале вроден имунолошки дефицит во тешка комбинирана форма. Универзитетскиот персонал се обиде да разбере како производството на интерферон-гама корелира со однесувањето во општеството. Интерферон-гама е молекул на имунитет кој почнува да се продуцира поради ефектите врз телото на вирусите и разните бактерии.

Истражувањата покажаа дека социјалните врски меѓу глодарите го подигнале нивото на молекулата на имунолошкиот систем. Откако истражувале други податоци, научниците заклучиле дека глувците со дефицит на интерферон-гама имале нарушени врски помеѓу невроните, како глодари со имунолошки недостатоци. Кога научниците почнаа да ја воведуваат молекулата во течност на 'рбетниот мозок, проблемот со поврзаноста на невроните беше решен.

Споредувајќи ги резултатите, истражувачите заклучиле дека невроните, кои се наоѓаат во префронталниот кортекс, ги насочуваат рецепторите кон молекулата на интерферон-гама. Сузбивањето на врските помеѓу рецепторите доведува до проблеми во однесувањето во општеството. Појавата на проблеми во социјализацијата на имуниот дефицит доведува до многу голема активност на клетките, кои се наоѓаат во префронталниот кортекс.

Молекулата на интерферон-гама е важен медијатор во имунолошкиот систем. Истражувачите ја претпоставуваа дека таква функција е формирана како резултат на еволуцијата, кога имаше потреба да се подобри имунитетот, кој беше потребен кога во едно општество како самата себе.

Според студијата, научниците планираат да продолжат со проучување на имунолошкиот систем со цел да ги разберат причините за ментални и невролошки абнормалности.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .