Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инженерите од Јапонија создале робот кој има скелет и човечки мускули

Јапонските инженери повторно го изненадија целиот свет создавајќи уште еден корисен робот. Човечкиот скелет беше искористен како прототип на конструкцијата. И покрај недостатокот на новина во откривањето на човечки роботи, овој модел е опремен со мускули кои го движат скелетот. Сите можеа да го гледаат видеото во кое робот се движи како човек.

Мускулите на создадениот апарат се контрадикторни и прошируваат, како човечки суштества, поставувајќи во движење вештачки коски. Така, сите движења на робот се слични на движењата на човечкото тело. И покрај недостатокот на сила во роботските мускули, јапонскиот пронајдок се движи толку лесно како неговиот прототип - човек. Се разбира, одењето на уредот е слично на одењето на дете кое само учи да оди, но исто така е логично - програмерите само што почнаа да ја развиваат функцијата на човековите движења во робот.

Се известува дека во иднина, развојот на јапонски инженери би можел да иницира воведување на најреални хуманоидни уреди. Тие ќе им помогнат на луѓето да совладаат различни работи и може да се користат за рехабилитација на пациентите, велат научниците.

Денес роботите активно се користат за медицински цели и понекогаш се справат со работата подобро од луѓето. Создадени се роботи-хирурзи, дијагностици на онколошки болести, фармацевти, далечински лекари. Егзоскелетите им помагаат на луѓето со попреченост да ја вратат својата способност за движење. Научниците имаат дури и развиени зоолошките терапевти - роботи во форма на животни кои се користат во хоспис и болници, како и роботи-космонаути кои ја вршат функцијата на пријател психолог и олеснуваат адаптацијата на астронаутите во вселената.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .