Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците пронашле причина за неефикасен лек за ракот

Научниците од Новосибирск ја откриле причината зошто лековите за рак - топотекан и иринотекан - не се доволно ефективни во борбата против него. Научниците од Институтот за хемиска биологија на Сибирската филијала на Руската академија на науките, како и локалниот институт за проучување на органската хемија, заклучија дека ефектите на терапевтските лекови се инхибирани од ензимската тирозил-ДНК-фосфодиестераза. Таа е одговорна за штетата што клетките на ракот создаваат под дејство на топотекан. За да се направи терапија поефикасна, научниците веруваат дека е потребно да се потисне активноста на ензимот. Во моментов, во тек е работа на пронајдокот на таков лек.

Според Олга Лаврик, раководител на одделот за органска хемија, хемотерапијата и радиотерапијата придонесуваат за деформација на структурата на ДНК која е присутна во канцерогени клетки. И покрај ова, деформитетите се елиминираат со помош на поправки на клетките, кои треба да се потиснат во текот на терапијата. Пронаоѓањето на лекови што ќе го направат ова е едно од клучните области во медицинската хемија.

Истражувањата спроведени од страна на научниците, можеа да ја одредат оптималната цел, која ја инхибира активноста на системот за намалување на клетките. После тоа, истражувачите почнаа да ги бараат најдобрите инхибитори кои допрва треба да се подобрат со методот на синтеза. По моделирањето на ефектите од супстанции со слична структура, беа избрани две од најефикасните. Тие биле тестирани во кафези и после глодари. Како резултат на тоа, се покажа дека растот на туморот престана со 70%. Беше забележана комплетна ерадикација на белодробните метастази.

Структурата на соединението, кое е одговорно за супресија на активноста на фосфодиестеразата, научниците не откриваат до крајот на патентирањето на нивниот развој. Тие тврдат дека аналози во светот сè уште не се измислени. Кога дрогата ќе почне да се продава на пазарот, нејзините трошоци ќе бидат достапни за многумина.

За да го пренесат лекот на претклинички експерименти, на научниците им требаат инвестиции. Сите надежи на истражувачите се за грантови од Министерството за образование или индустрија на Русија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .