Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Односот на квалитетот на спиењето и фазите на месечината

Очигледно, постои одредена сума на вистина дека е потешко да се спие и да спие ноќе, ако Месечината е полна. На пример, неодамнешните тестови за швајцарските волонтери откриваат врска помеѓу спиењето и фазите на месечината.

Волонтерите поминаа одреден број ноќи во лабораторија за да го проучат ова прашање, резултатот покажа дека нивната најголема загриженост беше забележана за време на полна месечина. Со оглед на ова, сигурно е да се каже дека полна месечина влијае на квалитетот на спиењето.

Податоците беа земени од 30 учесници во оваа студија. Додека спиеја, се мереше активноста на мозокот, нивото на хормони и движењата на очите во секоја фаза на спиење.

Првично, ниту лабораториите што ги дефинираа ваквите мерења, ниту самите учесници не знаеја дека целта на студијата е да се споредат податоците со фазите на Месечината, што исклучува некои некои површни пристрасности или можноста за намерно менување на податоците, а за другите - непотребни загрижености во врска со ова, и други фактори кои можат да влијаат на резултатите.

Веќе по добивањето на резултатите во рамките на лабораториските студии авторите ги споредија со фазите на месечината.

Вреди да се спомене дека учесниците во истражувањата во креветите на "лабораторијата за спиење" немаа можност да ја набљудуваат месечината.

Според резултатите од студијата, стана јасно дека учесниците не можеа да спијат на полна месечина, што се рефлектираше и во двата субјективни индикатори, каде што, покрај следењето на нивната состојба, користеле податоци директно од нивните зборови за тоа дали спијат добро на одреден ден.

Како резултат на тоа, беше откриено дека следниве податоци се релевантни за полна месечина:

  • мозочната активност поврзана со длабок сон (во отсуство на брзи движења на очите) се намали за речиси една третина;
  • Во просек, доброволците земаа 5 минути подолго за да заспијат, воопшто, нивниот сон беше 20 минути пократок;
  • Постои опаѓање на нивото на мелатонин, протеин со кој телото ги регулира циклусите на спиење и будност.

Самите автори забележуваат дека резултатите од нивната работа биле првите сигурни и докажани показатели за фактот што лунарниот циклус е способен да ја модулира структурата на човечкиот сон кога се мери под строго контролирани услови. Таквиот ефект може да отслика врска со остаток од минати времиња, во кој Месечината има многу посилен ефект врз однесувањето и состојбата на луѓето. Во секој случај, дури и за современите луѓе, таков однос со циклусите на Месечината може да објасни многу во смисла на спиење и модели на однесување.

Патем, постојат и други докази за влијанието на Месечината. На пример, познато е дека многу од организмите, исто така (особено оние кои живеат во морето), се под влијание на месечината.

Што се однесува до сегашната студија, неговата особеност е, исто така, дека дури и во отсуство на визија за Месечината, телото ги одредува соодветните реакции, додека е во врска со својот циклус. Сега останува да се почекаат резултатите од други слични студии, особено со цел да се дознае на ниво на биолошки фактори суштината на слично влијание.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .