Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вирусите придонесоа за човечка еволуција.

Истражувачите од Институтот Стенфорд наведуваат дека без вируси, човечката еволуција би била невозможна. Тие дошле до овој заклучок по испитувањето на околу 1,5 илјади протеини кои имаат одредена реакција на појавата на вирусни заболувања во телото. Потоа, истражувачите ги споредиле гените на ДНК на шимпанзата, луѓето и неколку цицачи со гени кои содржат информации за собирање на протеини кои содржат вирус. Покрај тоа, беше испитуван ефектот врз гените кои не се врзуваат за вирусите.

Во текот на истражувањето беше откриено дека вирусите се одговорни за една третина од сите промени кои влијаат на геномот од фазата на одвојување на предците на шимпанзата и луѓето. Како еден од ко-основачите на студијата, Дмитриј Петров, изјави за новинарите, откривањето на научниците во врска со фактот дека тоа е постојана војна против вирусните заболувања што го формирале човекот, а сите негови органи одговорни за различни функции е големо достигнување за научниците. Според него, вирусите постојат на Земјата милијарди години, а организмите постојано се борат со нив, но работата што ја вршат истражувачите покажува дека за време на борбата се засегнати сите делови на клетките.

Потсети се дека научниците веќе утврдија дека вирусите се живи клетки, па дури и се обиделе да ги користат како лек за рак. За истражувања се користеше вирусот Тоса-511, кој наместо директен напад врз клетките погодени од туморот, стана основа за лекување на пациентот, со што се зголеми ефектот на лековите. Тој нападнал незаштитени клетки и произведувал ензим корисен за дејството на лековите. Друг вирус - 5-флуороурацил - бил користен од страна на научниците за директен напад врз погодените клетки како еден вид "бомба". Контролната група, која беше инјектирана со вируси, живееше двојно повеќе луѓе без таков третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .