Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Луѓето стануваат помалку болни со рак на дебелото црево

Научниците од колеџот Дурмут утврдиле дека бројот на оние кои се заболени од рак на цревата во САД веќе неколку децении паднал за половина. Можеби ова беше под влијание на брзиот развој на методите за откривање и лекување на онкологија или зголемување на бројот на луѓе кои се залагаат за здрав начин на живот. Објавување со слични наоди беше објавено во Британскиот медицински журнал.

Лекарите го проучувале појавата на онкологија и бројот на смртни случаи од тумори во цревата кај луѓето постари од 50 години. Забележано е намалување од 40% во инциденцата во последните 40 години, со истовремено намалување на бројот на смртни случаи за половина. Кога се разгледува секуларниот јаз (од 1930 година), истражувањата покажале дека 90% помалку луѓе стануваат болни со гастроинтестинален карцином. Поради распространетоста на онкологијата на цревата и еден од најголемите смртни случаи од него, подобрувањето на статистичките податоци имаше позитивен ефект врз статистиката за малигни тумори воопшто.

Позитивни трендови се појавија, не само поради скрининг - серија на медицински прегледи кои ги одредуваат преканцерозните состојби и тумори во раните фази. Во меѓувреме, самото истражување за скрининг не е доволно за да се објасни намалувањето на инциденцата, велат научниците. Дефинитивно влијаеше на подобрување на статистиката за рак на цревата, нови методи на третман, кои беа воведени во текот на изминатите три децении. На предиспозицијата за болеста, исто така, влијае и употребата на пушена храна и колбаси, воведувањето на здрава исхрана и употребата на лекови од тип на нестероид. Со цел да се открие точно зошто бројот на лица со рак е намален, се потребни долгорочни студии, кои ќе вклучуваат следење на голем број луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .