Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Австралиските лекари тврдат дека победуваат над СИДА

Австралиските лекари направија многу гласна изјава велејќи дека најдоа ефикасен метод за лекување на СИДА . Според изјавата на шефот на одделот за епидемиологија на Институтот за истражување на ХИВ , професорот Е. Grulyah, главниот придонес во борбата против опасна имунолошка болест им припаѓа на лекарите. Тие можеа значително да го намалат бројот на лица заразени со оваа болест во земјата.

Според публикацијата "Редеус", која води директен говор на професорот, во Австралија во моментот не постои ниту следење на стапката на инциденца. Кога СИДА-та се наоѓа кај некоја личност, веднаш им се препишуваат лекови, а после терапијата луѓето не се разболуваат.

И покрај успехот во лекувањето на опасна болест во една од најпросперитетните земји во светот, се вели дека болеста не може целосно да се искорени, бидејќи некои луѓе сè уште не знаат за нивниот статус. Според шефот на институтот, Доерти С. Левин, ако некое лице не знае што е ХИВ-позитивно, тогаш по некое време тој или боледува од СИДА, или вирусот сериозно го оштетува неговото здравје. Во моментов, проблемот со информирање на луѓето за нивниот ХИВ статус и навременото лекување се главните проблеми кои се решаваат во Австралија.

СИДА (Синдром на стекнат имунолошки дефицит) е финалната фаза на вирусот на хумана имунодефициенција, која обично се развива неколку години подоцна без третман. За лекување на СИДА се користат антиретровирусна терапија и хемотерапевтски агенси. Во моментов не постои лек за оваа фатална болест, а во дијагнозата на имунодефициенција на пациентот му се препишува доживотно лекување кое е дизајнирано да го намали деструктивниот ефект кој е на телото на пациентот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .