Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Влошувањето на активностите на човечкиот мозок ја предвидува неговата смрт

Истражувачите на Институтот за Калифорнија, кој се наоѓа во Дејвис, неодамна станаа еден чекор поблиску до истражување за смртта на една личност. Тие спроведоа експерименти на 2828 плодни мушички и најдоа шема која неколку дена пред нивната смрт, го запре процесот на поставување јајца, што е исто така главната задача на овие инсекти. Врз основа на ова, научниците успеаја да претпостават дека прекинувањето на спроведувањето на оваа функција е сигнал за криза на телото и може да ја предвиди смртта.

Имајќи ги предвид заклучоците од експериментот со муви, научниците ги продолжија тестовите, но веќе на постарите луѓе. Експериментот се состоеше од поминување на пензионерите од различни тестови за ментална активност. Оние доброволци кои покажаа најлоши резултати, неколку години подоцна загинаа прво. Така, научниците заклучиле дека активноста на мозокот кај луѓето може да биде ист показател за смртта, бидејќи крајот на процесот на размножување меѓу овошните муви.

Потсетиме, Drosophila муви се видови на овошни муви, за кои во моментов се одгледуваат 12 геноми. Поради краткиот животен циклус, малата големина и можноста за лабораториска елиминација, тие често се користат од страна на научниците за спроведување на генетски експерименти, па дури и експерименти врз ефектите на лековите.

Во прилог на влошување на менталните способности, лекарите и научниците идентификуваа голем број на знаци кои може да укажуваат на неизбежна смрт на лицето:

  • сериозна слабост и поспаност;
  • апатија, недостаток на интерес за ништо, вклучувајќи време и датум;
  • промена на ритамот на дишење (честото дишење се заменува со запирање);
  • менување на параметрите на видот и слухот - лицето го слуша и гледа она што другите не можат да го забележат;
  • промени во дигестивниот тракт и уринарниот систем - боење на урината во темна сенка, стомачен тежок премин;
  • нехарактеристична промена во телесната температура.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .