Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците прогласија хепатитис како еден од клучните фактори на морталитетот во светот.

Според резултатите од студијата, која ја спровеле експерти од лондонскиот империјален колеџ, како и научниците од Вашингтон Институтот, беше откриено дека една од клучните болести поради кои луѓето стануваат хендикепирани и умираат е хепатитис . Ова го стави на исто ниво со ХИВ / СИДА , туберкулоза и маларија . Овие податоци беа објавени во еден од познатите британски медицински онлајн списанија, наведувајќи го објавувањето на The Lancet.

Податоците беа собрани и анализирани од 1999-2013 година за повеќе од 180 земји. Во исто време, СЗО започна да воведува мерки кои во иднина може да го решат прашањето за склучување на оваа вирусна болест. Истражувајќи го глобалниот товар на болеста во структурата на СЗО за 14 години, истражувачите ги споредија стапките на смртност од бројни заболувања. Се покажа дека бројот на смртни случаи предизвикани од цироза , вируси и други патологии на црниот дроб, кои биле погодени од хепатитис, во 1999 година изнесувал 890 илјади, а веќе 14 години подоцна се зголемил за повеќе од половина и изнесувал 1,45 милиони луѓе. Пред три години, речиси 1,5 милиони умреле од туберкулоза, 1,3 милиони од СИДА и повеќе од 800 илјади од маларија.

Покрај тоа, научниците го следеа трендот на зголемена смртност од вирусот во земјите каде што населението има просечно и високо ниво на приход. Всушност, ова значи дека бројот на случаи во богатите и сиромашните земји сега е еднаков. Најголем број на смртни случаи од вирусниот тип хепатитис се забележани во источноазиските земји.

Лекар Греам Кук, кој предава на британски колеџ, сугерираше дека една од клучните причини за зголемување на бројот на смртни случаи од хепатитис е тоа што самиот пациент не знае долго време дека е инфициран додека не страда од рак или цироза на црниот дроб. Иако ефикасна вакцина против хепатитис Б , која е во сила подолго време, веќе е измислена, повеќето луѓе не ја дале оваа вакцина. Специјалистот додаде дека ваквата вакцина сè уште не се појавила против хепатитис Ц.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .