Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Истражувачите откриле нови неврони кај пациенти со аутизам

Неодамна, истражувачите на Институтот Салк во Сан Диего (Калифорнија) утврдиле дека мозокот на некои пациенти со аутистички нарушувања расте побрзо отколку кај здраво лице. Покрај тоа, растот е забележан дури и пред да се дијагностицира пациентот.

За да се разбере механизмот на раст на мозокот, кој е забележан кај една третина од пациентите, научниците ја користеа најновата технологија за користење на матични клетки. Според резултатите од експериментите кои биле спроведени кај пациенти со аутизам, со цел да се разбере зошто нивниот мозок расте, научниците откриле дека клетките на пациентите имаат помалку врски отколку невроните во телото на здрави луѓе.

Користејќи инсулински сличен фактор за раст 1, посредничка хормонска синергија, истражувачите ја вратија врската помеѓу клетките. Поради ова, се формира општа слика за тоа како се развива невроните. Покрај тоа, научниците создадоа матични клетки кои ги повторуваат оние кои работат во мозокот на пациентот со аутистичко нарушување. Во тоа време, мозокот се зголеми за една четвртина. Беше откриено дека невроните кај оние со аутизам брзо се зголемуваат, предизвикувајќи зголемување на обемот на мозокот.

Во подоцнежните експерименти, истражувачите сакаат да ги користат мозочните клетки на лицата со аутизам за да го следат процесот на ИГФ-1 на молекуларно ниво. Резултатите од оваа работа ќе ни овозможат да утврдиме како супстанцијата влијае на мозочните клетки, како и да подготви методи за ефикасно да се ослободиме од болеста.

Болеста како што е аутизмот е кршење на функционирањето на мозокот и е причина за проблеми во комуникацијата и појава на дефицит во социјалните интеракции. Како по правило, знаци на болест се манифестираат како деца. Меѓу причините за нејзиното појавување е распаѓањето на врските помеѓу синапсите, меѓутоа, некои научници веруваат дека болеста е предизвикана од мутација. Техники кои целосно го лечат аутизмот во моментов се непознати.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .