Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во Канада, треската на Зек е пронајдена кај неколку бремени жени.

Канадското Министерство за здравство веќе забележало скоро сто и педесет случаи на инфекција со опасна болест. Неодамна се покажа дека вирусот е пронајден, вклучително и кај 7 бремени девојки.

Според канадското Министерство за здравство, девојките го сочинуваат мнозинството од оние кои се заразени со вирусот - од 137 случаи, тие се разболеле 79 пати. Деталите за пациентите со вирус во одделот не се пријавени - Министерството за здравство се однесува на доверливоста на личниот живот на пациентите.

Според Светската здравствена организација, денес вирусот е присутен во 60 земји во светот, а во повеќето случаи (во 47 земји) луѓето почнаа да се инфицираат од 2015 година. Иако комарците се сметаат за главен носител на треска, во 10 земји болеста е пренесена преку контакт со лице - како што велат лекарите, преку сексуален контакт.

За повикување: докторите ја откриле Зиска треска уште во 1947 година во африканската земја Уганда. Од тогаш, лекарите опишале помалку од дваесетина случаи на болеста. Ефикасен и одобрен од СЗО лек за болест која личи на жолта треска сè уште не постои, а болеста веќе има стекнато статус на пандемија. Главен носител на болеста е тропскиот комарец, кој го има латинското име Aedes aegypti. Претходно, избувнувањето на болеста беше забележано во азиските земји, Африка, а исто така и во Америка, вклучувајќи ги и северните, јужните и пацифичките региони.

Во однос на знаците на болеста, болеста е придружена со мало зголемување на телесната температура, треска, болка во главата и зглобовите. Често постои брз почеток на замор и осип на кожата. Пред неколку години, Зика не се сметаше за опасна за луѓето, но денес докторите утврдија дека болеста за време на бременоста често предизвикува абнормалности во развојот на неродено дете. Тоа може да предизвика микроцефалија - малата големина на черепот, како и деменција и дефекти во слухот и видот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .