Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците го докажале терапевтскиот ефект на матичните клетки на изгореници

Според истражувачите, матичните клетки можат успешно да ги третираат изгорениците од различни степени. Таквиот заклучок беше побаран во текот на истражувачкиот материјал во лабораторијата. Експертите велат дека иновативната техника покажала одлични резултати во текот на реставрацијата на кожата кај луѓето. Познато е дека 12 волонтери со длабоки изгореници, како и десетина совршено здрави девојки и момчиња учествуваа во експериментот.

Експериментот беше спроведен од страна на научници од Универзитетот во Тексас, и во текот на тоа, истражувачите утврдиле дека дури и многу оштетените делови од телото се обновуваат со помош на матични клетки. Според лекарите, длабоките изгореници влијаат на мускулите на скелетот на човечкото тело. Бидејќи реставрацијата на бројни деформирани ткива е одложена, неопходно е да се третира пациентот на сложени начин.

Ki67 протеинот, кој е содржан во матичните клетки, има значителна концентрација на процесите на регенерација. Во оваа смисла, истражувачите веруваат дека со воведувањето на матични клетки во одреден дел од телото, процесот на обновување се забрзува и го стимулира растот на здравото ткиво.

Матичните клетки се незрели видови клетки кои се присутни кај многу видови живи организми. Нивната карактеристика е самообновување со формирање на нови клетки, поделба со митоза и способност да се трансформира во клетки од било кој орган или ткиво. Со една матична клетка (зиготот) и развојот на секој повеќеклеторен организам започнува. Тип на матични клетки успешно работи во возрасен, а во текот на стареењето нивниот број се намалува. Овој биолошки материјал успешно се користи неколку години за трансплантација - трансплантација за третман на ткивата на пациентот. Така, особено се лекуваат леукемијата и лимфомите .

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .