Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците веруваат дека несоницата е причина за дијабетес кај мажите

Според истражувачите на Универзитетот за ендокринологија и метаболизам во Калифорнија, мажите кои страдаат од недостаток на спиење или проблеми со спиењето имаат поголема веројатност да развијат дијабетес .

Разочарувачките податоци од истражувањето објавија дека секој четврти жител на Земјата страда од нарушувања на спиењето и нарушувања на дневниот режим, и покрај тоа што е оптимално да се трошат 8 часа дневно во спиење. Некој не може да спие во вистинско време, има ментални нарушувања, а некој има тежок и стресен период на живот. Поради нарушувања во човечкото тело, голем број на витални процеси не успеваат, што доведува до болести.

Научниците одлучија да не се задржуваат на податоците и почнаа да ја проучуваат историјата на болести на речиси илјадници мажи кои страдаат од тип 2 дијабетес. Резултатите покажале дека 70% од пациентите претходно страдале од нарушувања на спиењето. Така, развојот на дијабетес се припишува на фактот дека гликозата акумулирана во телото е целосно искористена кога едно лице е уморно и е исцрпено.

За време на експериментот беа користени резултатите од медицинските досиеја на жените. Се покажа дека девојчињата се со помала веројатност да страдаат од несоница, што предизвикува недостаток на спиење. Како можен резултат на студијата, разликата меѓу бројот на пациенти со дијабетес кај жените и мажите е 8 пати не во корист на второто.

За повикување: дијабетес мелитус од вториот тип, кој исто така се нарекува и инсулин-независен, е метаболичко заболување предизвикано од прекини во интеракциите на ткивата на клетките на телесните клетки и инсулинот. Инсулинот во првата фаза на болеста се формира во зголемена количина. Меѓу дијабетичарите на оние кои се болни со втората форма на болеста, околу 90%. Оваа форма е поврзана со развојот на дебелината . Болеста доведува до невропатија , кетоацидоза , макроангиопатија и голем број други компликации. Болеста се третира преку пропишување диета, прилагодување на физички активности и лекови, кои ја зголемуваат инсулинската чувствителност на телото и го намалуваат количеството на гликоза произведена во црниот дроб и степенот на неговата адсорпција во цревниот тракт.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .