Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неточностите во МНР ги наведоа научниците да се сомневаат во резултатите од 40 илјади научни студии

Научниците од Велика Британија и Шведска заклучиле дека грешките во софтверското инженерство дизајнирани за функционална магнетна резонанца, или fMRI, можеле да доведат до неточни резултати во повеќе од 40 илјади документи и студии. Извештај со овој заклучок беше објавен во меѓународно научно списание.

ФМРИ функционира на следниов начин: опремата определува како активен одреден дел од мозокот, извршувајќи различни задачи, проследен со промена на интензитетот на протокот на крв. За да се анализира протокот на крв, мозокот на пациентот е поделен на воксели - мали тродимензионални честички. Потоа, вокселите со слични својства се комбинираат во кластери користејќи го методот на просторна корелација. Тоа се кластери на честички кои се анализираат со помош на инструменти, а точноста на резултатите од анализата сега се доведува во прашање.

Научниците кои можат да ги побијат резултатите на fMRI испитуваат 499 лица кои беа целосно здрави и ја поминале процедурата самостојно. Беа формирани неколку групи каде што имаше по 20 луѓе, а резултатите од истражувањето беа споредувани за речиси двесте можни комбинации. Употребата на пакетот fMRI за овие цели даде речиси 3 милиони споредби за секој параметар.

По анализата на податоците, истражувачите дошле до заклучок дека употребата на FSL, AFNI и SPM пакетите за опрема може да произведе до 70% неточни (лажно-позитивни) резултати ако дозволената вредност на параметарот е означена во 5%. Ако алгоритмот направи точен заклучок за воксели, тогаш точноста на кластер студијата е значително намалена поради недоследноста на корелационата функција на гаусовиот параметар.

Резултатите од студијата даваат можност да се сомневаат во резултатите добиени со користење на алгоритми во fMRI, а всушност во текот на изминатите две децении, експертите објавија околу 40 илјади трудови на оваа тема. Британските и шведските експерти веруваат дека зголемување на точноста на резултатите од истражувањето со намалување на неточни заклучоци е можно кога се користат непараметриски типови модели во алгоритми, чија структура не се формира однапред, туку според резултатите од студијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .