Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците тврдат дека мажите почесто од жените умираат од фактот дека нивното срце застанува

Студиите спроведени од научници од Универзитетот Северозапад, се наоѓа во Чикаго, покажаа дека 9% од мажите го прекинуваат животот поради срцев застој. Според истражувачите, тешко е да се каже зошто тоа се случува. Покрај тоа, беше забележано дека во времето на смртта, апсолутно мнозинство од луѓето не најде знаци на било каква срцева болест.

Студијата вклучува состојба на набљудување на здравјето во која учествуваа повеќе од 5.000 Американци од 28 до 68 години. Во текот на следењето на здравствената состојба, содржината на холестерол, беше анализирано присуство на лоши навики и сериозни болести како дијабетес . За време на опсервацијата, 375 лица загинаа.

Откако ги преброја и ги анализирале податоците добиени за време на опсервацијата, научниците открија дека еден од десет мажи почина од срцев удар во Америка и, како што подоцна се потврди, во светот. Меѓу жените, статистиката е помалку тажна - само 3 жени од стотина умираат поради ненадејно запирање. По анализирањето на притисокот во артериите, истражувачите откриле дека речиси 9% од машката популација и 2% од женската популација починале од срцеви прекини.

Според истражувачите, телото на еден човек не е толку отпорно на срцеви заболувања како женски. Ова предизвикува причина за таква релативно висока смртност од срцев удар.

Научниците ќе продолжат да работат на проблемот и да утврдат кои фактори влијаат врз појавата на срцеви заболувања и кои категории на луѓе се изложени на ризик. Поради ова, во иднина ќе се развие техника за намалување на смртноста од срцев удар, не само кај машките, туку и кај женската популација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .