Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вакцините за нови болести, благодарение на научниците од МИТ, се создаваат за една недела

Истражувачите од биологијата кои работат на Технолошкиот универзитет во Масачусетс започнаа со развивање на вакцина на иновативен начин. Новиот пристап овозможува 7 дена да најдат начини за борба против вирусите и патогените микроорганизми користејќи база на кратки РНК молекули. Даниел Андерсон, еден од авторите на проектот, рече дека создавањето вакцини во текот на една недела драматично ќе го подобри нивниот квалитет и ќе овозможи да се отстранат сите епидемии на болести.

Со помош на синтетички аналог на конвенционалната вакцина, Андерсон и неговите колеги дизајнираа алатка која му овозможува на имунолошкиот систем да научи како да се бори против патогени вируси, бактерии и паразити. Како што објаснуваат научниците, стандардните вакцини се развиваат во текот на неколку месеци и години, и да го забрзаат, тие го научиле телото да произведе фер количина на вирусни протеини и антигени. Клучната улога во експериментот ја игра молекулата на РНА, која го содржи кодот кој го активира собранието на честички.

Молекулите на РНК се доставуваат до телото, и тие влегуваат во клетките со помош на наночестички-дендримери, кои во нивната форма личат на еж или дрво со дебела круна. Тие навлезат во ќелијата тие се исти како и вирусите. Таму се ослободуваат од молекулите на РНК. Клетката на телото, по "читање" на РНК кодот, започнува со производство на протеини кои се заробени од имунолошкиот систем. Така, телото ќе има Т-клетки и антитела кои се програмирани да се борат против вируси.

Демонстрационата верзија на развојот вклучуваше експеримент врз глувците кои беа инјектирани со вакцина против ебола , "свински грип Х1Н1" , како и вирусот на токсиплазма од мачки. Откако вакцините беа инјектирани во глувците, тие развија силен имунитет против големи дози на вируси, што го потврди успехот на развојот. Се спроведуваат дополнителни студии за безбедноста на вакцините за луѓето и за трошоците за нивно воведување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .