Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од дијабетес се зголемува кај мажите кои не спијат добро

Познато е дека недостатокот на спиење има негативни ефекти врз целокупното здравје и благосостојба. Сега, една нова студија открила врска помеѓу спиењето и здравјето, што се однесува само на мажите: премногу или премногу малку спиење може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес .

Високиот автор д-р Фемке Рутерс, од ВУ Медицинскиот центар во Амстердам, Холандија, и неговите колеги ги пријавуваат своите наоди во Journal of Clinical Endocrinology and Substance Exchange.

Според американското здружение за дијабетес, околу 29,1 милиони луѓе во САД имаат дијабетес.

Тип 2 дијабетес е најчестата форма на болеста, која се јавува кога телото не е во состојба ефикасно да го употребува инсулинот. Дијабетесот тип 1 се јавува кога телото не произведува инсулин.

Инсулинот е хормон произведен од бета-клетките на панкреасот кој пренесува гликоза од крв во клетките на телото, каде што се користи за енергија. Ако бета клетките не можат да произведат доволно инсулин или телото не може правилно да одговори на хормонот, ова доведува до ниво на гликоза во крвта.

Дебелината и недостатокот на вежбање се два фактори на животниот стил кои го зголемуваат ризикот од развој на дијабетес. За оваа најнова студија, Рутерс и неговите колеги тргнаа да утврдат дали времетраењето на спиењето може да игра улога во развојот на дијабетесот.

Научниците анализирале податоци од 788 здрави мажи и жени на возраст од 30-60 години од сите 19 европски земји.

Истражувачите проценуваа колку часови спиење учесниците ја примаа секоја вечер, а нивните нивоа на физичка активност беа проценети со помош на акцелерометар со единечна оска - сензор за движење.

Ризикот од дијабетес кај субјекти беше проценет со употреба на хиперинсулинемично-еугликемично стегање, кое мери колку добро телото го користи инсулинот.

Во споредба со мажите кои спиеле во просек по 7 часа секоја вечер - во согласност со тековните препораки - мажите кои спиеле помалку или повеќе од 7 часа на ден имале најлош метаболизам на гликоза.

Кај мажите кои спиеле премногу или премногу малку, ова е поврзано со помалку одговорност на клетките во телото за инсулин, со што се намалува апсорпцијата на глукозата и со тоа се зголемува ризикот од развој на дијабетес во иднина.

Покрај тоа, мажите имале повисоко ниво на шеќер во крвта од оние кои спиеле во просек по 7 часа. Меѓу жените, ваквите здруженија не се идентификувани.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .