Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неинвазивниот метод на доставување на лекови ќе помогне во лекувањето на оштетувањето на мозочното ткиво.

Трауматската повреда на мозокот претставува околу 30% од сите смртни случаи поврзани со повреди во САД. Ова ја нагласува потребата за развивање на нови третмани кои го намалуваат оштетувањето на мозокот.

Во една нова студија објавена во Nature Communications, истражувачите покажуваат како тие се преселиле чекор поблиску до создавање на таков третман.

Студијата покажува како пептидот може да навлезе и да го поправи оштетувањето на мозочното ткиво кое се јавува по трауматската повреда на мозокот (ТБИ).

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) тврдат дека во 2010 година имало околу 2,5 милиони посети на американскиот оддел за итни случаи, хоспитализации или смртни случаи поврзани со TBI во САД.

До сега, не постои начин да се врати оригиналното мозочно ткиво, кое беше променето после ТБИ. Современите методи на лекување се фокусираат на ограничување на фокусот на секундарното оштетување на мозокот. Тие се поврзани со намалување на интракранијалниот притисок и зголемен проток на крв.

Според првиот автор, д-р Аман Ман, од Sanford Research Cancer Center во Санфорд, нема одобрени лекови за да се запре каскадата на настани кои предизвикуваат секундарна штета. Постојат многу тестирани лекови, но тие се пренесуваат со директно вбризгување во мозокот, што е инвазивно и може да доведе до дополнителни компликации.

Тимот почна да идентификува помалку инвазивен метод на доставување на лекови во мозокот, што може да ја намали секундарната штета предизвикана од TBI.

За нивното истражување, научниците ги тестирале ефектите на различни пептиди - соединенија кои се состојат од две или повеќе амино киселини - на два глувчеви модели на ТИИ. Еден модел на ТБИ, предизвикан од пенетрирачка трауматска повреда на мозокот, додека другиот не бил продорен.

Сите тестирани пептиди беа испорачани интравенски, а не преку директна инјекција во мозокот.

Тимот идентификуваше четири аминокиселински пептиди - цистеин, аланин, глутамин и лизин (CAQK) - кои успешно го достигнаа оштетеното мозочно ткиво во двата модели на глушец.

Пептидот CAQK се приклучи на протеогликаните на хондроитин сулфат во мозочните протеини кои ги опкружуваат мозочните клетки, кои се зголемуваат во бројот по TBI.

CAQK може да се користи за давање на лекови интравенски на оштетено мозочно ткиво. Овој метод може да биде алтернатива за директно вбризгување во мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .