Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Крваво зеленчук заштитува од орален карцином

Не е чудно што крцкавиот зеленчук, како што се брокулите, зелката и кресът, се добри за нашето здравје. Сега, една нова студија покажува како екстракт од брокули никнува активира ген кој ги неутрализира карциногените во телото и служи за да се спречи повторување на ракот кај луѓе кои имале искуство со рак на главата и вратот.

Во една студија објавена во списанието за истражување на превенција на ракот, под раководство на д-р Џули Бауман од Центарот за рак на Пенсилванија.

Според Центрите за контрола на болести и превенција (CDC), секоја година во САД, се дијагностицираат повеќе од 30.000 нови случаи на рак на усна болест.

Стапката на преживување кај овие видови на рак е доста ниска, со 5-годишна стапка на преживување од околу 50 проценти.

Третманите за орален карцином вклучуваат хирургија, зрачење и хемотерапија, но тие можат да бидат обезличувачки и скапи.

Повторното изложување на канцерогени е најголемиот фактор на ризик за рак на главата и вратот. Крваво зеленчук има висока концентрација на сулфорафан; претходните истражувања покажаа дека може да ги заштити луѓето од канцерогени од животната средина.

Претходни обиди за развој на лекови се неефективни, што води кон "зелена" хемопрофилакса, економичен развој на третман, кој се базира на голем број растенија или нивни екстракти.

За понатамошни истражувања, истражувачите прво ги третирале клетките на ракот на главата и на вратот со различни дози на сулфорафан. Потоа ги споредија со здравите клетки на грлото и устата.

Резултатите покажале дека сулфорафанот ги индуцира двата типови на клетки, така што тие ги зголемуваат нивоата на протеини, кои вклучуваат специфични гени кои предизвикуваат канцерогена детоксикација, заштитувајќи ги клетките од рак.

Потоа, во мала предклиничка студија, неколку денови, 10 здрави волонтери пиеле или исплакнувале уста со сок, измешан со екстракт од брокули.

Резултатите покажаа дека заштитниот генетски пат бил активиран во усната шуплина. Истражувачите велат дека ова значи дека сулфорафан се апсорбира и се фокусира на ткиво во ризик.

Во друг експеримент, истражувачите користеле глувци за да видат како екстрактот работел за оние кои се предиспонирани за рак на главата и вратот. Резултатите покажаа дека глувците кои го добиле екстрактот развиле помалку тумори, во споредба со оние кои не го добиле.

Научниците планираат да спроведат повеќе клинички истражувања кај луѓето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .