Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анализата на генетски повторувања укажува на улогата на ДНК-нестабилност кај шизофренија.

Како што знаете, помеѓу поединци постојат варијации во бројот на повторувања на ДНК секвенцата. Некои од овие варијации во бројот на копии (ILCs) се поврзани со болеста, како што е случај со шизофренија . Во оваа болест, ретките BCC на хромозомите, вклучувајќи ги и 1, 15, 16 и 22, се почести кај пациентите отколку во контролната група. Сепак, претходните студии не го истражуваат целосно ефектот на одреден ISC, особено на Х хромозомот, според карактеристиките на пациентот. Гените одговорни за ВКК кај шизофренија, кои ќе придонесат за разбирање на развојот на болеста, исто така, не биле проучени.

Меѓународен истражувачки тим со седиште во Нагоја Универзитетот во моментов користи метод базиран на етикетирање ДНК фрагменти со различни флуоресцентни маркери за да се идентификуваат високи нивоа на генетска хетерогеност (што резултира со неколку различни генетски дефекти кои можат да ги предизвикаат истите симптоми) со шизофренија.

Истражувачите, исто така, идентификувале VKK поврзана со шизофренија на погодените категории на гени кои го контролираат поправката на оштетувањето на ДНК, што може да придонесе за механизмите на болеста. Студијата беше објавена во списанието Nature Springer Molecular Psychiatry.

Методот што го користеа научниците беше посензитивен, попрецизен од претходните методи. Ова овозможи да се идентификуваат повеќе IHC, особено малите, кои сочинуваат до 70% од сите IHC. Клинички значително поважни VKK беа забележани во ДНК на 1.699 пациенти кои страдаат од шизофренија, во споредба со 824 контролни индивидуи. Во исто време, абнормалните Х хромозомски броеви исто така беа поврзани со болеста.

Висока генетска хетерогеност беше откриена со откривање на овие ISC во 67 различни региони кај 9% од пациентите. Понатамошна промена беше забележана во ефектот на IHC врз карактеристиките на пациентот со тоа што некои IQCs биле извршени користејќи контрола без да предизвикаат никакви симптоми.

Авторот на студијата, Итару Кусима, вели дека пациентите со клинички важен ИСБ покажале голем број на симптоми, како што се развојните проблеми и одбивањето да се прифати третманот. Присуството на две BCC доведе до потешки фенотипови.

Истражувачите внимателно се осврнаа на генетските региони на категориите на гени поврзани со шизофренија кои можат да бидат зафатени со генетски нарушувања, кои вклучуваат оксидативен стрес, што доведува до оштетување на ДНК кога балансираниот и геномниот интегритет на ДНК е компромитиран.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .