Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Создадена и тестирана на машината која ја претвора потта во вода за пиење

Може да се замисли колку е двосмислена реакцијата на читателите на таквите вести, но ова е вистина: постои машина за претворање на пот во водата за пиење. Значи, играчите и навивачите на Готиа Купот, меѓународниот детски фудбалски турнир што се одржаа оваа година во Гетеборг, можеа во предвечерие да го голтнат сопствената пот.

Неодамна креиран уред наречен "Пот машина" извлекува чиста облека од пот, претворајќи ја во чиста вода за пиење. Овој автомобил беше претставен на споменатиот турнир како дел од кампањата насочена кон подигање на свеста кај луѓето за глобалниот недостаток на чиста вода за пиење.

Како партнер на Купот Готија, УНИЦЕФ излезе со започнување на кампањата "Обединети за деца" за собирање средства за таблети за прочистување на вода за деца. Организаторите на настанот ги повикаа присутните да ја носат својата испотена облека во свои раце, а потоа да земат голтка чиста вода за пиење која неодамна беше нивна.

За Вестерберг, заменик-извршен директор на УНИЦЕФ во Шведска, истакна дека на овој начин, преку "Обединети за деца", се планира да се подигне свеста за недостатокот на чиста вода за која се користи нестандардна, игрива и донекаде атрактивен начин.

"Пот машина" служи како необичен и посебен потсетник дека "сите ние ја користиме истата вода, сите ние пиеме и пот се исти, без оглед на тоа како ја третираме и на кој јазик зборуваме. Водата е неопходност за сите. "

Создаден од "Пот машина" од инженерот Андреас Хамар, за кој применија специјални технологии за прочистување на водата, претходно развиени во Кралскиот технолошки институт во Стокхолм.

Hammar истакна дека постојат неколку начини да се извлече вода и да се исчисти, но техничката задача за него беше, пред сè, развојот на машината за тенџере, на пример, за индустријата за вселенско патување, каде што било непроценливо валкано капка вода. Тој, исто така, забележува дека иако е тешко да се поверува во ова, водата произведена од неговата машина всушност е почиста од водата во обичниот шведски систем за водоснабдување.

Во исто време, Матијас Ронџ, извршен директор на рекламната агенција во Стокхолм, кој исто така учествуваше во организирање на овој настан, посочи дека автомобилот, за кој беше дискутирано, иако успеа да ја постигне целта за подигнување на свеста, сепак, ова не е најдобро решение. .

Особено, тој истакна дека луѓето не издвојуваат толку многу пот што како што требало, на пример, во моментот времето во Гетеборг е "лошо". Затоа, велосипеди за вежбање беа поставени во близина на автомобилот со волонтери кои "ги возеа како луди". И покрај тоа, побарувачката за пот е многу поголема од понудата, бидејќи ослободувањето на машината во масовно производство едноставно нема да се случи. Покрај тоа, веќе постојат подобри решенија, како што се таблети за прочистување на водата.

Покрај тоа, беше додадено дека денот, и покрај сè, беше доста забавно, а тоа беше најголемиот фудбалски турнир во светот за млади луѓе. Во секој случај, учесниците се горди на можноста да учествуваат на настанот организиран од УНИЦЕФ.

Додадовме дека секојдневно загадената вода предизвикува смрт на илјадници деца, додека околу 80% од болестите во земјите во развој се поврзани со таква вода и недостаток на соодветни санитарни услови. Како резултат на одредени студии, беше откриено дека околу 780 милиони луѓе немаат пристап до чиста вода за пиење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .