Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Откривањето на нови опции за генетски ризик за мигрена ја поддржува васкуларната причина

Иако мигрената е трета најчеста болест во светот, основните причини за состојбата остануваат нејасни. Сега, истражувачите откриле 28 нови генетски варијанти кои можат да го поттикнат развојот на мигрената.

Објавено во Природата генетика, студијата покажува дека многу од овие генетски варијанти се наоѓаат во гените кои или го контролираат васкуларниот систем или се поврзани со васкуларни заболувања.

Истражувачите велат дека нивните резултати обезбедуваат дополнителни докази дека мигрените може да бидат резултат на дисфункција на крвните садови.

Според Фондацијата за истражување на Мигрена, еден од четири лица во Соединетите Американски Држави се соочува со мигрена. Многу луѓе ги мигрираат мигрените едноставно како "лоша главоболка", но ова не е вистина. Мигренозниот напад може да доведе до сериозни последици и може да биде придружен со гадење, повраќање, чувствителност на звук и светлина, проблеми со видот, трнење или вкочанетост на лицето.

Ваквите симптоми може да траат до 72 часа, а одвреме-навреме можат да бидат толку сериозни што е потребна посета на болницата; Секоја година околу 1,2 милиони барања за итни случаи во САД се должат на акутни мигрени.

Современите третмани на мигрена се фокусираат на ублажување на симптомите на болеста, но тие не се ефикасни за секого. Ова е затоа што малку е познато за тоа што предизвикува мигрена, а идентификацијата на нови методи на лекување или третман е тешка задача.

Професорот Аарно Палотери, коавтор на новата студија и неговите колеги велат дека нивните наоди можат да ја доближат констатацијата на причината за болеста.

Научниците ја анализирале ДНК од 59,674 лица со мигрена, споредувајќи ја со ДНК од 316.078 возрасни без мигрена. Учесници беа од Европа, САД и Австралија.

Од анализата на податоците, истражувачите идентификувале вкупно 38 генетски варијанти поврзани со мигрена, од кои 28 никогаш не биле пријавени претходно.

При оценувањето на областите во кои се наоѓаат овие генетски варијанти, научниците откриле дека повеќето од нив се преклопуваат со гени кои се поврзани со васкуларни заболувања или се вклучени во регулирањето на васкуларниот систем.

Ова откритие, велат авторите, ја поддржува идејата дека нападите на мигрена се делумно поради абнормалности во крвните садови.

Резултатите се првиот чекор кон развивање на персонализирани третмани за оваа комплексна болест базирани на докази.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .