Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Смртноста на срцев удар се зголемува за 56% кај дијабетични пациенти

Овие резултати се добиени во процесот на нова студија на научници од Универзитетот во Лидс во Велика Британија.

Според американското здружение за дијабетес, околу 29,1 милиони луѓе во САД имаат дијабетес .

Дијабетес тип 2 е најчестата форма. Состојбата се развива кога телото не е во состојба ефикасно да го употребува инсулинот на хормонот, што доведува до абнормално ниво на гликоза во крвта.

Дијабетес тип 1, кој учествува со околу 5 проценти од сите случаи на дијабетес, се јавува кога телото не е способно да произведува инсулин.

Добро е познато дека луѓето со дијабетес имаат многу поголем ризик од многу други здравствени проблеми, вклучувајќи го и ризикот од висок крвен притисок , срцев удар, мозочен удар и срцеви заболувања.

За новата студија, д-р Крис Гајл и неговите колеги започнаа да го истражуваат долгорочниот ризик од смрт од срцев удар или миокарден инфаркт , меѓу луѓето со дијабетес.

Резултатите неодамна беа објавени во списанието Епидемиологија и јавно здравство.

Научниците анализирале податоци од 703.920 лица со акутен миокарден инфаркт од регистарот на Обединетото Кралство, од кои 121.000 имале дијабетес.

Вкупно 281.259 пациенти претрпеле срцев удар со ST elevation (STEMI), што е опишано како "класичен" срцев удар. Електрокардиограм покажува комплетна блокада на коронарната артерија, предизвикувајќи оштетување на голема површина на срцето.

Останатите 422.661 пациенти доживеале срцев удар без СТЕМИ кога коронарната артерија била делумно блокирана.

Научниците откриле дека пациентите со дијабетес имале 56 отсто поголем ризик од смрт од срцев удар на СТЕМИ и 39 отсто поголем ризик од умирање од срцев удар без СТЕМИ, во споредба со лица без дијабетес.

Овие резултати опстојуваат откако ќе се земат предвид бројни фактори кои потенцијално можат да се мешаат, како што се возраста на пациентот, полот, другите болести, како и разликите во итна медицинска нега.

Студијата дава силни докази дека дијабетесот е значаен долгорочен товар кај пациентите кои имале срцев удар. Лекарите треба да посветат поголемо внимание на долгорочните ефекти на дијабетесот кај пациентите кои преживеале срцев удар.

Потребно е да се зајакне соработката помеѓу кардиолозите, општите лекари и дијабетолозите и да се осигураме дека лековите ќе ги искористиме што е можно поефикасно.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .