Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Користењето на канабис за време на бременоста може да ја промени структурата на мозокот на бебето

Бебињата родени од мајки кои користат марихуана за време на бременоста се со поголема веројатност да имаат абнормална структура на мозокот која може да има ефекти на долготрајно ментално здравје.

Ова е заклучок на една нова студија објавена во списанието Биолошка психијатрија, предводена од д-р Ханан Марроне, од медицинскиот центар Еразмус Универзитет во Холандија. Според истражувачите, околу 2-13% од жените во светот користат марихуана за време на бременоста. Сепак, токму како употребата на марихуана влијае врз структурата на мозокот на потомството, остана неразбирлива.

Оваа студија е многу важна бидејќи употребата на марихуана за време на бременоста е доста честа појава. Разбирањето на она што се случува во мозокот може да ни даде разбирање за процесите што се случуваат во мозокот по изложување на канабис.

Научниците анализирале податоци од 263 деца на возраст од 6-8 години, кои биле дел од популационата студија во Холандија, наречена "Generation R".

Од овие деца, 96 се родени од мајки кои користеле марихуана за време на бременоста, а повеќето од овие мајки биле пушачи. 54 деца биле изложени на утеру само за тутун, а 113 не биле изложени на никакви ефекти.

Сите деца биле подложени на снимање со магнетна резонанца (МРИ), што им овозможило на истражувачите да го проценат обемот на мозокот и дебелината на церебралниот кортекс.

Општо земено, истражувачите не најдоа никаква разлика во вкупниот мозок во мозокот помеѓу трите групи.

Меѓутоа, во споредба со децата кои имале само пренатален контакт со тутунот, истражувачите откриле дека оние кои биле во матката биле изложени на канабис и тутун имале погубен префронтален кортекс. Тоа е област на мозокот која игра важна улога во интегрираното когнитивно однесување, планирање, донесување одлуки, работна меморија и социјално однесување.

Со оглед на поедноставувањето на легализацијата на канабисот во САД, д-р Џон Кристал, уредник на Биолошката психијатрија, смета дека бремените жени треба да ги земат предвид овие наоди.

Истражувањата покажуваат дека пренаталните ефекти на канабисот можат да имаат значително влијание врз развојот на мозокот.

Резултатите треба да се толкуваат со претпазливост, бидејќи потребни се понатамошни истражувања за да се утврдат главните механизми кои ги поврзуваат интраутерините ефекти на канабисот со промени во структурата на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .