Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од тумор на мозокот е поврзан со високо ниво на образование

Оваа година во САД, околу 78.000 луѓе ќе бидат дијагностицирани со примарни мозочни тумори . Причините за овие тумори се непознати, но нова опсервациона студија покажа поврзаност помеѓу зголемениот ризик од развој на мозочен тумор и нивото на образование.

Истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон во Обединетото Кралство и Институтот Каролинска во Шведска - ги објавуваат своите наоди во списанието Епидемиологија и јавно здравство.

Постојат над 100 хистолошки различни типови на тумори на мозокот и централниот нервен систем.

Менингиомите се најчестиот тип на примарен мозочен тумор - 36,4% од сите тумори на мозокот, 27% кај глиомите. Тие се јавуваат во глијалните клетки кои го опкружуваат и го поддржуваат невроните во мозокот.

Истражувачите велат дека неколку ризични фактори се идентификувани во тумори на мозокот, кои вклучуваат изложеност на јонизирачко зрачење и некои ретки генетски синдроми.

За понатамошно истражување на потенцијалните фактори на ризик, истражувачите користеле податоци од повеќе од 4.3 милиони Швеѓани кои биле родени помеѓу 1911-1961 и кои живееле во Шведска во 1991 година.

Сите субјекти беа забележани помеѓу 1993-2010 за да се идентификуваат примарни тумори на мозокот. Покрај тоа, истражувачите ги земаа предвид податоците за нивото на образование, расположливиот доход, брачниот статус и занимањето. Податоци добиени од националните регистри за осигурување, пазарот на трудот и националните пописи.

Од 1993 до 2010 година, починале 1,1 милион и повеќе од 48 000 емигрирале. Вкупно 5,735 мажи и 7 101 жени развиле тумор на мозокот.

Резултатите покажуваат дека мажите со високо образование, чиј прием траел најмалку 3 години, имале 19% поголема веројатност да развијат глиома отколку мажите чие образование не го надминало задолжителното 9-годишно школско образование, кое било 9 години основно образование. По аналогија, жените имале 23% повисок ризик од развој на глиома и 16% менингиом.

Покрај тоа, високи нивоа на расположлив приход беа поврзани со зголемување на ризикот од глиома кај мажите за 14%. Интересно, нивото на расположливиот доход не беше поврзано со зголемен ризик од било кој тумор на мозокот кај жените.

Друг интересен наод е дека мажите имале помал ризик од развој на глиома, но поголем ризик од менингиом, во споредба со мажените жени.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .