Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Се најде безбеден и лесен начин да се создадат матични клетки

Кинески истражувачи во предвечерието на една статија во списанието "Наука" објавија дека развиле "безбеден и лесен" начин за добивање на матични клетки, што може да биде голема надеж во растечките ткива и органи базирани на нив. Ова, пак, може да биде вистински пробив во третманот на многу различни болести.

Употребата на коктел заснован на мали молекули за хемиско репрограмирање на клетки од возрасни ткива, според нив, ќе овозможи создавање на индуцирани плурипотентни матични клетки (iPSCs) кои се универзални само како ембрионски матични клетки и без можниот ризик од опасни мутации или рак релевантни кога се користи вметнување на ген за да се создадат iPS-клетки.

Употребата на методот за внесување на хемиски клетки предложен од кинеските истражувачи е овозможено многу полесно и поедноставно од методот на вметнување на ген, кој, исто така, има одредени ограничувања во неговата примена.

Истражувачкиот тим употреби седум соединенија со ниска молекуларна тежина кои се користат за адресирање на клетките на возрасните глувци. Првично, тие прикажаа 10.000 мали молекули за еден вид комбинација што би имале ист ефект како и внесот на генот. Дозволете ни да им објасниме на нашите читатели дека внесот на ген е нуклеотидна инсерција произведена во молекуларната генетика на овој начин во секвенцата на генот, така што се случува комплетна промена во конечниот протеински производ.

Како резултат на скрининг, истражувачите се фокусираа на седум мали соединенија, со што се утврди можноста за конвертирање на 0,2% од возрасното клеточно ткиво во iPSCs, што, пак, е споредливо со трансформацијата на рамковната стапка на генот. Хемиски индуцираните плурипотентни клетки се идентификувани како CiPSCs.

Според работата извршена од истражувачката група, идентификувани се многу предности кои се релевантни за малите молекули. Особено, тие лежат во леснотијата на минување низ клеточната мембрана без да влијаат на имунолошкиот систем. Покрај тоа, постои економска ефикасност, која ќе овозможи лесна синтеза, зачувување и стандардизација.

Исто така е забележано дека нивниот ефект врз инхибицијата и активирањето на функциите на специфичните протеини често е реверзибилен и затоа ќе им овозможи да бидат речиси совршено подесени со соодветна промена во концентрацијата.

Матичните клетки помагаат да се обезбеди раст на ткивата на срцето, мозокот, црниот дроб, мускулите и кожата. Истражувачите го докажаа ефектот на CiPSC како iPS клетки, што беше направено со воведување на развој на ембриони на глувци. Откако пораснале (пренатално) и се родија, можно е да се утврди дека клетките што ги вовеле придонеле за формирање на сите видови ткива, меѓу нив, соодветно, се забележани срцето, мозокот, црниот дроб, мускулите и кожата.

Вреди да се забележи дека, за разлика од оние глувци чие размножување го користи методот за вметнување на ген, глувците во кои беа претставени CiPSCs во развојниот процес беа 100% одржливи и здрави во текот на шестмесечното набљудување.

Патем, еден од овие глувци во разгледуваната истражувачка група имаше и глушец, бидејќи нема причина да се грижите за здравјето на глувците поради експериментот со CiPSC. Кинеските истражувачи, исто така, се придржуваат кон идејата дека нивната тековна работа отвора нови можности за создавање на "функционално пожелни видови на клетки" потребни во регенеративната медицина. Специјални хемикалии или опојни дроги може да се користат за репрограмирање на клетки, што може да ја замени употребата на манипулации со гени и други видови на скапи и сложени биолошки постапки.

Следниот логичен чекор би бил да се користи пристапот на CiPSC за создавање човечки матични клетки, во однос на кој тимот, сепак, нагласува дека треба да се направи уште една работа за да биде целосно подготвена за таков чекор.

Во меѓувреме, колегите од научниците од кинеската група тврдат дека и покрај ваквиот напредок во експериментите за глувци, пристапот CiPSCs нема да биде широко користен во експериментите, што делумно се должи на недостатокот на докази за тоа како CiPSC ќе влијаат на човечките клетки, всушност, на клетките на глувците во други случаи.

Нешто порано, јапонските научници тврдеа дека растот на функционалното ткиво на човечкото црнодробно ткиво врз основа на матичните клетки, а со тоа и во голема мера ја приближува можноста за практична употреба на конструирано ткиво во случај на акутен недостиг на донорно ткиво за трансплантација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .