Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пушењето може да го олесни лекувањето на ракот на дојката.

Знаеме дека луѓето што пушат го ставаат своето здравје на голем ризик. Сега една нова студија спроведена на Универзитетот Лунд во Шведска покажува дека општата терапија за рак на дојка е помалку ефикасна кај пациенти кои пушат.

Наодите се објавени во Британскиот весник за рак.

Пушачите кои биле третирани со инхибитори на ароматаза имале три пати поголем ризик од повторување на рак на дојка отколку кај непушачите кои добиле ист третман. Студијата исто така покажа дека пушачите откриле зголемен ризик од смрт од рак на дојка или други болести во текот на периодот во кој е спроведена студијата. Ова беше објавено од страна на вонреден професор Хелена Зернстрем, која е главната актуелна студија.

Научниците проучувале 1.016 пациенти во јужна Шведска, кои биле дијагностицирани со рак на дојка помеѓу 2002 и 2012 година.

Кога биле подготвени за хируршки третман, биле прашани дали се пушачи или непушачи. Околу еден од пет жени изјавиле дека била редовна пушач или "социјален пушач". Ефектите од пушењето биле анализирани во зависност од тоа кој тип на третман за рак на дојка добил пациенти после операцијата.

Студијата јасно покажува дека жените на возраст над 50 години кои биле третирани со инхибитори на ароматаза страдаат од пушење. Овој третман е насочен против ракот на дојката, го спречува создавањето на естроген во масното ткиво, а со тоа го намалува ризикот од повторување кај жените со рак на дојка кои се чувствителни на естроген.

Третманот со инхибитори на aromatase работеше многу подобро кај непушачите. Сепак, имало мала или никаква разлика меѓу пушачите и непушачите кај пациенти кои примаат тамоксифен, радиотерапија или хемотерапија.

Потребни се повеќе истражувања, но резултатите се важни, бидејќи многу пациенти со рак на дојка го добиваат овој третман.

Еден од наодите, кој ги изненади истражувачите, беше дека многу малку пациенти се откажале од пушењето за време на третманот, и покрај информациите за важноста на ова. Од вкупниот број 206 пушачи, само десет отсто се откажуваат од пушењето во текот на првата година по операцијата. Бројот е толку мал што истражувачите не можеа да испитаат како одјавување од пушењето за време на третманот ќе влијае на ефективноста на третманот.

Пациентите кои пушат треба да имаат поголема поддршка за да можат да се откажат од пушењето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .