Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дебелината е поврзана со абнормален одговор на мозокот на слатки.

Нездравата исхрана се смета за клучен фактор во дебелината . Меѓутоа, кога станува збор за желби за слатки, може да се обвини прекршувањата во системот за наградување на мозокот.

Во една нова студија објавена во списанието Diabetes, истражувачите откриле возраст и рецепторни нивоа поврзани со промоција на хемискиот допамин. Тоа влијае на контролата на слатките прехранбени производи кај луѓето со здрава тежина, но не и кај луѓе кои се дебели.

Првиот автор, д-р Јанина Пепино, од Медицинскиот факултет при Универзитетот во Вашингтон, и неговите колеги ги постигнаа своите резултати со испитување на 44 лица на возраст од 20-40 години.

Вкупно 24 учесници беа дебели. Во студијата, дебелината се одредува ако лицето има индекс на телесна маса (БМИ) од 30 или повисоко, додека здравата тежина одговара на 20.

Истражувачите побараа од учесниците да консумираат одредена количина на пијалаци, од кои секоја содржи различна содржина на шеќер, меѓу оние што ги сакаат.

Учесниците потоа беа подложени на позитронска емисиона томографија (ПЕТ), што им овозможи на истражувачите да ги проценат нивоата на допаминскиот рецептор во мозокот на секој субјект.

Допамин е невротрансмитер - хемикалија која обезбедува комуникација помеѓу нервните клетки, ги регулира центрите на награда и задоволство на мозокот.

Анализирање на мозокот на учесниците со здрава тежина, истражувачите откриле дека помладата возраст и помалку допамински рецептори се поврзани со повисоки преференции за шеќер.

Тие откриле разлики во параметрите за слатки меѓу поединци, како и индивидуалните варијации на допаминските рецептори. Некои луѓе имаат високо ниво, други имаат изненадувачки ниски нивоа.

Сепак, општата тенденција кај луѓето со нормална тежина е дека ако имаат помалку допамински рецептори, тие се повеќе привлечени од слатки.

Сепак, ова не беше случај кај мозочните лица на дебели учесници, што укажува на тоа дека мозокот на дебели луѓе на некој начин се менува на изборот на слатка храна.

Некои од учесниците со дебелина имале висок степен на гликоза и инсулин во крвта, што може да го промени одговорот на мозокот на шеќер. Постои врска помеѓу отпорноста на инсулин и наградниот систем на мозокот.

Вишокот на телесни масти може да влијае не само на тоа како ние да вариме храна, туку и како нашиот мозок ги набљудува наградите кога ја јадеме оваа храна, особено кога станува збор за слатки.

Сега механизмите кои влијаат на параметрите се јасни.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .