Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бучавата на воздухопловот може да предизвика хипертензија и оштетување на органите.

Дали живее во близина на аеродромот навистина лошо за вашето здравје? Шведската истражувачка група неодамна откри дека се зголемува и хипертензијата и асимптоматското оштетување на органите кај оние кои се изложени на бучавоста на воздухопловот подолго време.

Во 2013 година имало 64 милиони полетувања и слетувања - 1,2% повеќе отколку во 2012 година. Меѓународната организација за цивилно воздухопловство смета дека оваа бројка најверојатно ќе се удвои во следните 2 децении.

Експозициите претходно биле поврзани со нарушувања на спиењето, проблеми со дишењето во текот на ноќта и нервоза.

Новите истражувања покажуваат дека шумскиот авион може да има сериозни физички последици за луѓето кои се соочуваат со највисоки нивоа на бучава.

Една студија објавена во Епидемиологијата во 2007 година испитуваше 2.000 учесници, а беше пронајдена врска помеѓу долгорочната воздухопловна бучава и хипертензија.

Слично на тоа, една студија со податоци од повеќе од 6 милиони луѓе објавена во "BMJ" во 2013 година покажа дека луѓето кои живеат во области со високо ниво на изложеност на бучава именувани за 3,5% повисоки стапки на болнички приеми поради болест кардиоваскуларен систем.

Нови податоци за оваа тема беа презентирани оваа недела на состанокот EuroPRevent 2016, Марта Рожек, од Јагелонскиот медицински колеџ на Универзитетот во Краков, Полска.

Тимот испитувал 201 лице на возраст од 40-66 години. Сите од нив живееле во региони со ниско или високо ниво на бучава во текот на изминатите три години. Од оваа група, 101 учесник редовно слушаа звуци од 60 децибели, а останатите 100 живееја во областа, доживувајќи звук до 55 децибели.

Како што беше очекувано, оние кои живеат во близина на аеродромите, како и оние што издржуваат највисоки звуци на воздушниот сообраќај, не се чувствуваа како најдобар начин. Тие го зголемија бројот на случаи на хипертензија, во споредба со оние кои живеат во помирни области - 40% и 24%, соодветно.

Првата група имаше повисок систолен и дијастолен крвен притисок: 89 во споредба со 79 mm Hg. во контролната група. Покрај тоа, во претходната, хипертрофија на левиот вентрикуларен ѕид на срцето беше почеста.

Резултатите од студијата покажуваат дека живеењето во близина на аеродромот 3 или повеќе години значи живот со зголемен ризик од развој на висок крвен притисок и хипертензија. Овие промени потоа можат да предизвикаат оштетување на аортата и срцето, што може да го зголеми ризикот од срцев удар.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .