Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остварувањето на 4 часа после школо може да ја подобри меморијата.

Сега, истражувачите тврдат дека физичката активност е корисна не само за телото, туку и за мозокот, откако дозна дека вежбањето 4 часа по тренингот може да ја зголеми долготрајната меморија.

Истражувачкиот ко-автор Гилиен Фернандез од институтот Дондерс во Холандија и неговите колеги откриле дека возрасните кои обучиле 4 часа по завршувањето на задачата за учење сеќавале на информациите подобро 2 дена подоцна.

Истражувачите неодамна ги објавија своите наоди во списанието Current Biology.

За студијата, тимот привлече 72 поединци за да ја завршат 40-минутната задача, во која требаше да гледаат 90 фотографии и да ги откријат соодветните локации.

Тогаш учесниците беа доделени на една од трите групи: една група веднаш почна да тренира, по завршувањето на задачата, друга група 4 часа по тренинг-задачата, третата група воопшто не изврши никакви вежби.

Двете групи завршиле 35-минутна вежба со помош на циркуларен ергометар.

Сите учесници поминаа втор тест за меморија по 2 дена, кој проценува колку информации ги зачувале од оригиналната задача.

Тие, исто така, биле подложени на функционална магнетна резонанца (МРИ), која ја мери активноста на мозокот за време на мемориски тест.

Во споредба со учесниците, кои се обучија веднаш по тренинг задачата или кои воопшто не практикуваа, оние кои што по 4 часа играа спорт, се сеќаваа подобро на информациите. Покрај тоа, истражувачите откриле дека тие имаат попрецизни претстави на точните одговори во хипокампусот, област на мозокот важно за учење и меморија.

Резултатите го даваат првичниот доказ дека вежбата во вистинско време може да ги менува мнемонските процеси и да ја подобри задржувањето на податоци најмалку 48 часа.

Економската, здравата и практичната природа на вежбите го прави идеален за настани во образовните и здравствените установи.

Иако авторите не можат да објаснат зошто одложената вежба предизвикува зголемување на долготрајната меморија, тие укажуваат на студии на животни кои покажале дека вежбањето може да ги зголеми нивоата на катехоламинот. Вторите се хемиски соединенија кои можат да ја подобрат консолидацијата на меморијата.

Експериментот служи како доказ за точноста на истражувачкиот принцип, кој може да инспирира употреба на физички вежби за подобрување на долгорочната меморија во најразновидните сегменти на населението.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .