Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прејадувањето може да доведе до поголема потрошувачка на храна, со потиснување на сигналот на ситост

Така се формира еден маѓепсан круг кој придонесува за дебелината . Една нова студија покажува еден од начините на функционирање на овој циклус: кога цревата се чувствува премногу калории, таа го исклучува хормонот кој му кажува на мозокот дека сме полни.

Во претходните студии за рак на дебелото црево, со користење на не-дебели глувци, тимот наиде на хормон наречен уроганулилин, кој се произведува во тенкото црево, а потоа се движи кон мозокот, каде што сигнализира за ситост.

Врз основа на нивната претходна работа, постариот автор и професор Скот Вордман и неговите колеги одлучија да истражуваат како уроганилинот може да биде вклучен во развојот на дебелината.

Тие ставија глувци на висококалорична, забрзана диета за дебелина во тек на 14 недели и контролираа што се случи со уроганилинот во цревата и мозокот.

Истражувачите откриле дека цревата на глувци со преголем крвен притисок престанале да продуцираат уроганулин. Интересно, не е важно дали тие се слаби и претерани, или дебели и претерано пополнети - производството на урогаунилин престанало во двете групи на животни кога добивале премногу калории.

Кога го испитуваа мозокот на животните, научниците откриле дека хормонските рецептори се непроменети, па дури и нивниот број се зголемува, што укажува дека тоа е недостаток на производство на хормони, а не лоша техника која го спречува сигналот на ситост испратен до мозокот.

Кога прекумерните глувци беа поставени на нискокалорични диети, нивните тенкови црева повторно почнаа да продуцираат хормон.

Овие ефекти се спротивни на она што го знаеме за други хормони поврзани со дебелина, како што се инсулин и лептин. Производството на овие хормони се зголемува со тежина.

Истражувачите исто така откриле дека со давање дебели глувци со хемиска супстанција тунилкимицин, за да го забрзаат стресот на ендоплазматичниот ретикулум во клетките, тие можеле да продолжат со производство на хормонот.

Замената на хормонот uroguanilina може да биде важна компонента на терапијата за лекување на дебелина.

Треба да се направат многу повеќе истражувања пред да може да се направат конечни заклучоци.

Јасно е дека вишокот калории го спречуваат производството на уроганилин, кој им помага на луѓето да се чувствуваат полни по јадење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .