Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Како стрес ги зголемува нападите кај пациенти со епилепсија

Добро е познато дека стресот може да ја зголеми фреквенцијата и сериозноста на нападите кај пациенти со епилепсија . Сега истражувачите фрлаат светло врз тоа зошто тоа се случува и, можеби, дури и нашле начин да се спречат нападите.

Студијата објавена во списанието Science Signaling покажува дека епилепсијата го менува начинот на кој мозокот реагира на стрес и предизвикува конвулзии.

Епилепсија е невролошко пореметување кое се карактеризира со повторени напади кои се ненадејни нагони на електричната активност во мозокот.

Според Фондацијата Епилепсија, околу 1,3-2,8 милиони луѓе во САД страдаат од епилепсија. Секоја година, 48 од секои 100.000 Американци ја развиваат оваа состојба.

Стрес и анксиозност, добро воспоставени предизвикувачи на појава на напади кај лица со епилепсија и како што покажале студиите, намалувањето на стресот може да го намали ризикот од напади во горенаведената категорија на поединци.

Додека невролозите препорачуваат пациентите со епилепсија да ги избегнуваат стресните ситуации за да избегнат напади предизвикани од стрес, тоа не е секогаш можно да се направи, што ја нагласува потребата за терапевтска алтернатива.

Сепак, бидејќи научниците се нејасни за тоа како стресот предизвикува конвулзии, ваквиот третман е тешко да се најде.

Сега, д-р Мајкл Poulter на Универзитетот во Западен Онтарио во Канада, и неговите колеги веруваат дека тие може да се пресели еден чекор поблиску до завршување на оваа задача.

За нивното истражување, научниците се фокусираа на анализа на активноста на факторот за ослободување на кортикотропин (CRF) во мозокот на стаорци со и без епилепсија.

CRF е невротрансмитер кој обезбедува комуникација помеѓу нервните клетки. Тие, пак, ги регулираат однесувањето на стресот.

Истражувачите проценуваа како ЦРФ влијае на кортексот на круша на глодари, кој е дел од мозокот кој е одговорен за нападите кај лицата со епилепсија.

Меѓу стаорци без епилепсија, истражувачите откриле намалување на активноста на ЦРФ во церебралниот кортекс во облик на круша. Меѓу стаорци кои страдаат од епилепсија, тие откриле зголемување на активноста на CRF во кората во вид на круша.

Со понатамошни истражувања, научниците откриле дека CRF го смени нервниот сигнал во мозокот на стаорци кои страдаат од епилепсија.

Тие откриле дека протеинот активиран со CFR - RGS2, ја променил врската помеѓу нервните клетки во кортексот во вид на круша, со што се зголемил бројот на напади.

Сега може да биде можно да се спречат нападите кај пациенти со епилепсија со блокирање на ЦФР.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .