Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Користењето канабис и алкохолот можат да му наштетат на адолесцентното ментално здравје.

Средно и средношколци кои консумираат марихуана и пијат алкохол се изложени на поголем ризик од пониско ментално здравје и научни достигнувања.

Една студија предводена од Елизабет Dyamiko на корпорацијата RAND Corporation, американска непрофитна глобална политичка организација, неодамна беше објавена во списанието Addiction.

Користењето на алкохол и канабис е вообичаено кај тинејџерите во САД. Околу 8,7 милиони млади луѓе на возраст од 12 до 20 години пријавуваат алкохол минатиот месец, додека 6,5% од учениците од 8-мо одделение и 14,8% од 10-ти одделение во САД во моментов користат марихуана .

За нивното истражување, Dyamiko и неговите колеги тргнаа да дознаат како употребата на алкохол и употребата на канабис во средните и средните училишта може да влијаат врз академските перформанси.

Студијата вклучи 6,509 млади луѓе од 16 средни училишта низ Јужна Калифорнија, од кои сите беа дел од програмата за превенција од злоупотреба на дрога и супстанции наречена Choice.

За време на финалното истражување, тие беа запрашани за нивното работење, како и за социјалното функционирање, деликвентно однесување, менталното и физичкото здравје.

Се смета дека насилниците се посиромашни и имаат поголеми шанси да отстапат од однесувањето.

Покрај тоа, се идентификувани млади луѓе кои имаат тенденција да мислат дека пиењето алкохол има повеќе негативни последици отколку употребата на марихуана и затоа одлучува дека е подобро да се користи марихуана отколку да пие - тоа е побезбедно.

Сепак, младите треба подобро да ги разберат штетите што ги користи канабисот, како што се потенцијалното влијание врз нивниот мозок во развојот и како тоа може да влијае врз перформансите и во адолесценцијата и во возрасната зрелост.

Белите млади повеќе ја користеле алкохолот и марихуаната отколку младите луѓе со различна боја на кожата, според наодите на тимот.

Сепак, истражувачите откриле дека шпанските и мултиетничките млади луѓе се изложени на поголем ризик од полоши академски резултати како резултат на поголема количина марихуана и консумирање алкохол од белите млади.

Азиските, црните и шпанските млади луѓе се изложени на поголем ризик од слаба академска подготвеност од белците.

Лекарот рече дека нивните податоци ја нагласуваат потребата да се објасни употребата на алкохол и марихуана во рана фаза, пред почетокот на последиците.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .