Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Симптомите на апнеја при спиење се ублажуваат со имплантабилен стимулирачки уред.

Новата студија ветува за луѓе со умерена до тешка опструктивна ноќна апнеја, што не е подложна на стандардна терапија. Ова стана возможно откако беше откриено дека имплантабилниот невро стимулаторски уред успешно ги ублажи симптомите на болеста.

Главниот автор на студијата е д-р Ричард Шваб од центарот за спиење на Универзитетот во Пенсилванија и неговите колеги неодамна ги презентираа своите наоди на конференцијата DREAM 2016 одржана во Денвер.

Се проценува дека Синдром на опструктивна ноќна апнеја (OSA) влијае на повеќе од 18 милиони возрасни лица во САД, мажите се изложени на поголем ризик од жените.

Состојбата се јавува кога мускулите во задниот дел на грлото се склучуваат за време на спиењето, блокирајќи го протокот на воздух. Ова води кон фактот дека има повторени кратки паузи во дишењето, кои траат најмалку 10 секунди.

Според Националната фондација за спиење, ОСА може да доведе до нарушувања на спиењето и ниски нивоа на кислород во крвта, што може да доведе до проблеми со расположението и меморијата, предизвикува висок крвен притисок и срцеви заболувања.

Третман на првата линија на OSAS - постојан позитивен притисок во дишните патишта (PDDP). Ова вклучува употреба на маска за време на спиењето, што го спречува паузите за дишење, обезбедувајќи континуиран проток на воздух. Некои пациенти не реагираат на третман, што ја нагласува потребата за ефикасна алтернатива.

Во оваа студија, д-р Шваб и неговите колеги покажаа дека методот наречен хипоглосална нервна стимулација (HGNS) може да ја пополни оваа потреба.

ХГНС е метод во кој се дава блага иритација на хипоглосалниот нерв на пациентот, кој го контролира движењето на јазикот - за време на спиењето, што доведува до проширување на горниот респираторен тракт и подобрување на протокот на воздух.

Техниката вклучува уред кој се напојува на батерија, кој се состои од сензор за здив, генератор и стимулатор. Уредот ги контролира моделите на дишење на пациентот, а иритациите се активираат како одговор на респираторните паузи.

Научниците ги анализирале клиничките резултати на 20 пациенти со OSA кои имале инсталирани HGNS уреди на Универзитетот во Пенсилванија од јануари 2015 до март 2016 година.

Истражувачите откриле намалување на паузите за дишење за 84%. Просечното ниво на кислород се зголеми за 11%.

Авторите заклучуваат дека ХГНС е ефикасен алтернативен третман за пациенти со ОСА кои не реагираат на терапија со постојан позитивен притисок во дишните патишта.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .