Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зошто некои бисексуалци не ја откриваат својата сексуална ориентација

Студиите спроведени на Факултетот за здравство на Mailman, со седиште во Универзитетот Колумбија, ги разгледаа причините зошто мажите кои имале секс со мажи и жени не сакаат да ја откријат својата сексуална ориентација, особено со своите сопруги и девојки. Резултатите покажуваат дека луѓето би сакале да избегнуваат стигма и хомофобија, што, сигурно, ќе доведат до силни негативни емотивни реакции и длабоки промени во нивните односи. Резултатите од студијата беа објавени во списанието "Архива на сексуално однесување".

Користејќи голем број етнички различни модели, истражувачите ги проучувале причините за ваквото однесување на бисексуалците, во кои честопати никогаш не планирале да кажат дури и нивните пријатели, роднини и женски партнери за нивната сексуална ориентација.

Детални разговори се одржаа со 203 машки бисексуалци во Њујорк, кои никогаш не ги откриле односите од ист пол со нивните женски сексуални партнери. Мажите беа регрутирани од веб-сајтови, печатени реклами и не-учеснички реферали.

Мажите постојано криеле секс со мажи и идентификувале повеќе причини за неоткривање, вклучително и во исчекување на негативни емотивни реакции и стигматизација.

Мажите во студијата не пријавиле хетеросексуален или несигурен идентитет или други проблеми со идентитетот како причина за неразјаснување. Резултатите укажуваат на тоа дека неоткривањето на сексуалната ориентација кај бисексуалците честопати се користи како стратегија за да се избегнат согледувани стигматизирани одговори од нивната социјална мрежа, како потсмев, отфрлање и виктимизација.

Нова причина за криење на ориентацијата е религиозното потекло на пријателите и роднините. Откривањето на сексуалната ориентација е дел од развојот на идентитетот и тоа откривање се случува откако тие стануваат посигурни во сопствениот сексуален идентитет.

Резултатите од студијата јасно ја идентификуваа потребата од јавна кампања за едукација за да ги отфрли митовите за бисексуалните мажи, дека бисексуалните мажи не се хомосексуалци, немаат ХИВ и не се нужно немоногамни. Покрај тоа, очекуваните негативни реакции од женските партнери укажуваат на потребата од стратегии за промовирање на однесувањето на бисексуалците кои ја откриваат нивната сексуална историја на таков начин што ќе ги минимизираат негативните реакции и соработуваат со двојката за да одржуваат односи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .