Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Преживеаните имаат единствено нервно оштетување.

Истражувачите ги проучувале мозоците на војниците кои ги преживеале експлозиите. Добиените резултати даваат нова слика за малку изучените ефекти од таквите повреди.

Експлозивните повреди сочинуваат околу 60% од жртвите. Околу 300.000 американски војници во Ирак или во Авганистан добија најмалку една повреда на главата (ТБИ) поради експлозија. Ова може да предизвика различни здравствени ефекти. И не е ни чудо.

Изненадувачки, конвенционалните методи на снимање не можат да детектираат и објаснат зошто овие недостатоци се случуваат.

Иако не постојат абнормалности, војниците обично пријавуваат невропсихијатриски симптоми, вклучувајќи главоболки, проблеми со спиењето, чудно однесување, проблеми со меморијата и депресија . Овие симптоми покажуваат дека постои структурно оштетување на мозокот, но, често, никој не може да го набљудува при изведување на стандардно скенирање на мозокот.

Истражувачите од Министерството за здравство во Министерството за здравство на Универзитетот во Масачусетс го истражуваа овој феномен подетално. Д-р Перл и неговиот тим го разгледаа мозокот на осум мртви поранешни воени лица кои преживеале експлозивни напади, а потоа починале од други причини.

Мозокот беше споредуван со 15 цивили кои доживеале не експлозивна повреда на главата. Тие, исто така ги проучувале мозоците на хронична злоупотреба на опиоидите и еден со хронична трауматска енцефалопатија.

Пет од осумте примероци покажаа уникатни шеми на оштетување на нервите. Мозочните области вклучени во голем број функции, вклучувајќи ја меморијата, когнитивната функција и спиењето, беа прикажани со видливи и трајни лузни.

Нервното лузни, познато како астроглиоза, е забележано во одредени делови на нервниот систем. Авторите објаснуваат дека оштетувањето е откриено во ткивата во близина на цереброспиналната течност, по должината на границите меѓу сивата и белата материја и околу крвните садови.

Оваа штета е забележана во мозокот на војниците кои преживеале повеќе од 6 месеци по експлозијата, како и кај лица кои загинаа 4-60 дена по експлозијата. Ова укажува дека штетата се должи на експлозија.

Резултатите покажуваат дека предвидливото физичко оштетување на човечкиот мозок може да се случи по експлозијата, што стандардните клинички методи на невромузирање не можат да ги детектираат во сегашно време.

Потребни се понатамошни истражувања за да може да се споредат моделите на штети со медицинската историја на војниците, со цел да се создаде подлабоко разбирање за тоа како овие повреди влијаат врз живиот мозок.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .