Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лупус го зголемува ризикот од рак на грлото на матката

Жените со лупус имаат значително поголем ризик за развој на рак на грлото на матката отколку кај општата популација. Ова склучи нова студија спроведена од Институтот Каролинска во Шведска.

Водечкиот истражувач д-р Јалмар Вандстром и неговите колеги неодамна ги презентираа своите наоди на годишниот конгрес на Европската лига против ревматизам (EULAR 2016), кој се одржа оваа недела во Лондон, Велика Британија.

Кога станува збор за лупус, повеќето луѓе се свртуваат кон системски лупус еритематозус (СЛЕ), кој е најчеста форма на болеста.

Тоа е автоимуна болест во која имунолошкиот систем ги напаѓа ткивата и органите на телото, вклучувајќи ја кожата, зглобовите, мозокот, бубрезите и крвните садови.

Според Институтот за истражување, лупус, СЛЕ е проценет на повеќе од 1,5 милиони луѓе во САД, од кои повеќе од 90% се жени на возраст од 15-44 години.

Додека симптомите на СЛЕ варираат, тие можат да вклучуваат болка или оток во зглобовите, исип или чирови на кожата, прекумерна осетливост на сонце, болки во мускулите, треска, замор и чирови во устата.

Меѓу младите жени, познато е дека СЛЕ го зголемува ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања, болести на бубрезите и мозочен удар . Претходните студии, исто така, сугерираат дека автоимуната болест може да го зголеми ризикот од рак на грлото на матката, иако доказите биле неконзистентни.

За да дознаат повеќе за можната врска помеѓу СЛЕ и рак на грлото на матката, тимот анализирал податоци од неколку регистарски таблички во Шведска.

Користејќи ги овие податоци, тимот ја пресметал стапката на инвазивен рак на грлото на матката и цервикалната дисплазија помеѓу 2006-2012 помеѓу општата женска популација и лицата со СЛЕ.

Истражувачите откриле дека жените со СЛЕ имале двојно поголема веројатност да развијат цервикална дисплазија или инвазивен рак на грлото на матката во споредба со општата женска популација.

Жените со СЛЕ кои земале имуносупресиви имале најголем ризик од дисплазија или инвазивен рак на грлото на матката.

Овие резултати опстојувале по земање предвид на возраста, полот, образованието, семејна историја на рак на грлото на матката и други работи.

Истражувачите велат дека нивните резултати ја нагласуваат важноста од редовни скрининг за рак на грлото на матката кај жени со СЛЕ, дури и ако тие не се лекуваат со имуносупресиви.

Тие потврдија дека СЛЕ е фактор на ризик за развој на цервикални тумори, дури и по прилагодување на важни фактори на ризик.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .