Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Специфично ултравиолетово зрачење го убива стафилококот без оштетување на човечкото ткиво

По оперативните инфекции се сериозна и потенцијално фатална компликација. Современите методи за борба против инфекциите, особено со отпорноста на лековите на патогените микроорганизми, често не носат резултати. Новата студија, гледајќи во тесен појас на ултравиолетова светлина, може да понуди безбедно и лесно решение.

Чистата операција се однесува на операција која се изведува во стерилна средина, додека воспалението често не се јавува, како и инфекции или оштетување на ткивото. Дури и во овие идеални услови, се проценува дека 0,5-10% од процедурите доведуваат до хируршки инфекции (SSI).

Ова е еквивалентно на околу 275.000 пациенти во САД годишно. Лицата со SSI имаат стапка на смртност двојно.

Пациент со постоперативни инфекции останува во болницата, во просек, една недела подолго од оние без инфекција. Севкупно, SSI трошоците до 10 милијарди долари годишно за болнички пациенти.

Истражувачите во Медицинскиот центар на Универзитетот Колумбија го свртеа своето внимание кон ултравиолетовата (УВ) како начин за борба против овие хируршки напаѓачи.

Научниците знаеле дека УВ светлината има способност да убива бактерии, па дури и патогени, како што е MRSA (резистентен Staphylococcus aureus ), кој се нарекува "супербук". Сепак, УВ ламбите потребни за овој вид на третман, исто така, претставуваат сериозна закана за здравјето на пациентите и медицинскиот персонал. Тие можат да предизвикаат различни здравствени проблеми, најчесто оштетување на очите и кожата. На пример, УВ зрачењето е познато дека предизвикува рак на кожата и катаракта .

Во изминатите неколку години, истражувачите предводени од д-р Дејвид Бренер ги проучуваа потесните бендови на УВ светлина за да најдат алтернатива која сеуште е токсична за патогени микроорганизми (цитотоксични), но безбедна за човечката кожа и очите.

Бренер одлучи да го испита УВ зрачењето со бранова должина од околу 200 нанометри (нм).

Тие го избраа овој спектар на светлина, бидејќи не може да навлезат во мртов слој на кожа што ја покрива живата растечка кожа и рожницата. Светлината со бранова должина од околу 200 nm сигурно се апсорбира од протеини и други молекули во кожата и не може да го достигне јадрото на клетките.

Бактериските клетки се 10-25 пати помали од човечките клетки и, според тоа, се уште се подложни на оштетување на долги УВ зраци.

Резултатите покажаа дека истражуваната УВ светлина не ги оштетува здравите клетки на кожата, но е штетна за патогените бактерии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .