Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дали лекарите од темни и лесни коски подеднакво заработуваат?

Една студија објавена оваа недела во The BMJ, копа расна и сексуална нееднаквост во платите на лекарите. Дури и по земањето предвид на голем број варијабли, празнините меѓу приходите останаа значајни.

Историски гледано, жените и црните луѓе во Соединетите Држави заработија помалку од нивните бели машки колеги.

Овој јаз е забележан во голем број професии, но малку истражувања се направени за да се проучи оваа разлика меѓу лекарите.

Во 2011 година, просечниот приход на нехиспанското бело семејство беше 76063 долари, а за црнците 47.255 долари.

Постои низа причини за овој јаз во приходи, но лекарите се повеќе хомогена група на поединци. На пример, една од причините за разликата во платата помеѓу трките е нивото на образование. За лекарите, овој фактор ќе биде отстранет.

Претходните студии кои ги испитуваат расните разлики во платите на лекарите беа мали и се потпираа на релативно стари податоци. Од друга страна, разликите во платите помеѓу мажите и жените беа потемелно истражени.

Оваа студија, предводена од Рут Ньюхаус, вонреден професор на Медицинскиот факултет "Харвард" во Бостон, Масачусетс, е прва што подлабоко ги разгледува разликите во платите поврзани со трката кај лекарите.

Истражувачите користеле податоци од американското јавно истражување од 2000-2013 (ACS) и истражувањето на лекарите во периодот 2000-2008 година во рамките на студијата за здравје (HSC).

Авторите ги сумираат своите наоди на следниов начин: "Најдовме значајни разлики во годишниот приход меѓу докторите од црно и бело мажи во САД, како и меѓу мажите и жените воопшто".

На ACS беа вклучени податоци од 43.213 бели мажи, 1.698 црни мажи, 15.164 бели жени и 1.252 црни жени. ХСЦ користеше информации од 12.843 белци машки лекари, 518 црнци машки лекари, 3.880 белци лекари и 342 лекари црни жени.

Податоците беа приспособени за фактори кои вклучуваат специјалност, возраст, број на работни часови, процент на приход од шеми за социјално осигурување и времетраење на услугата.

Истражувачите откриле дека белите машки лекари, како група, имале највисок просечен приход. Анкетата на АКС покажа дека белите машки лекари заработиле 253.042 долари и црно 188230 долари. Бели жени 163234 $, во споредба со 152784 $ за црни жени. Исто така, вреди да се напомене дека жените, генерално, сè уште заработуваат значително помалку од машката група.

Здравствените лидери треба да преземат чекори за елиминирање на разликите во расните приходи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .