Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Многу патници ризикуваат нивното сексуално здравје.

Информации за практиката на безбеден секс треба да се обезбедат како дел од советите за здравјето на патниците. Ова го истакнуваат истражувачите, откако две нови студии покажаа дека голем број возрасни пријавуваат нови сексуални партнери за време на нивните патувања.

Студиите покажаа дека овие возрасни имаат помала веројатност да имаат безбеден секс и имаат поголема веројатност да се вклучат во други видови на ризични однесувања, вклучувајќи алкохол и недозволени дроги.

Двете статии неодамна беа објавени во списанието BMJ.

За првата студија, коавторката д-р Клер Тантон од Универзитетскиот колеџ во Лондон, Велика Британија и колегите ги анализираа податоците од третата национална анкета за сексуални односи и начин на живот (Natsal3).

Истражувачите идентификувале 12.530 лица на возраст од 16 до 74 години кои пријавиле дека имале барем еден сексуален партнер во изминатите 5 години.

Од овие луѓе, околу 1 од 10 мажи и 1 од 20 жени пријавиле дека имале секс со нов партнер за време на патувања во странство во последните 5 години.

Според проценките на возраста, истражувачите откриле дека 1 од 20 мажи и 1 во 40 жени на возраст од 35 години и постари се изјасниле дека имале секс со нов партнер додека биле во странство.

Овие пропорции, најверојатно, ќе се зголемат, бидејќи постарите луѓе ќе одржуваат добро здравје, имаат финансиски средства за патување, а во денешно време, тие имаат поголема веројатност да имаат дефект во партнерството.

Исто така е поверојатно дека мажите платиле за секс, бидејќи една од четворицата покажала дека некогаш платиле за секс со партнер надвор од Велика Британија.

Во втората студија, C Lewis од Универзитетот во Бирмингем, Велика Британија и колегите решија да го утврдат процентот на туристи во Тајланд кои се вклучени во небезбеден секс.

Научниците ги анализирале податоците од прашалникот што опфаќа 2.013 туристи, на возраст под 25 години, кои во 2013 година ги посетиле тајландските острови Кох Пханган и Кох Тао.

Учесниците беа запрашани за нивната сексуална активност за време на нивното патување.

61,5% од испитаниците изјавиле дека патуваат без долгорочен сексуален партнер, околу 39,1% од нив велат дека имале секс со нов партнер.

37% од овие учесници објавија дека не користеле или понекогаш користеле кондоми.

Резултатите укажуваат на тоа дека младите патници може да имаат корист од информации за безбеден секс за време на нивниот престој во странство.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .