Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бремените жени може да имаат потреба од дополнителни информации за употребата на лекови.

Бремените жени ги преценуваат ризиците од земање на препишани лекови, според една нова студија од Универзитетот во Источна Англија (UEA).

Резултатите од студијата покажуваат дека жените не сакаат да ги лекуваат вообичаените симптоми на бременоста, како гадење, горушица , болки и болки.

Најмногу досадно е што идните мајки не сакаат да земаат лекови за третман на инфекции на уринарниот тракт (ИУТ), што може да предизвика значителни компликации и да му наштети на фетусот ако не се лекува.

Водечкиот истражувач, д-р Мајкл Твигг од UEA School of Pharmacy, рече дека одлучиле да дознаат што мислат жените за ризиците и придобивките од земање дрога за време на бременоста. Како верувања и стравови се поврзани со вистински лекови: дали жените престанале да земаат лекови кои всушност се безбедни?

Меѓународен истражувачки тим бараше бремени жени или млади мајки преку популарни места за мајки.

Севкупно, научниците спроведоа онлајн анкета на 1.120 волонтери во кои се запрашани за вообичаените состојби кај бремените жени што доживеале бременост: гадење, горушица, запек , настинки, инфекции на уринарниот тракт, болки во вратот и карлицата, главоболки и проблеми со сон.

На жените им беа поставени прашања за тоа како размислувале како се штетни или корисни лекови за третман на овие состојби. Тие исто така беа запрашани дали имаат намера да избегнат да земаат лекови за време на бременоста, и ако е така, кои од нив.

И, конечно, жените беа замолени да ги рангираат дрогите, храната и другите супстанции од нивната субјективна штета, на скала од 0-10.

Д-р Twigg рече дека тие откриле дека нешто повеќе од три четвртини од жените користат некоја форма на лекови за лекување на најмалку една честа состојба што ја доживеале за време на бременоста.

Релативно малкумина земале лекови за гадење, запек или проблеми со спиењето. Сепак, овие симптоми може да се ублажат со тоа што прават промени во исхраната и начинот на живеење.

Многу жени мислеа дека земањето парацетамол за време на бременоста е ризично. Сепак, сосема е безбедно. Многу жени кои имале ИУТ не земале лекови.

Вкупно 72% од жените изјавиле дека намерно се избегнуваат користење на одредени лекови за време на бременоста, особено парацетамол, ибупрофен, кашлица и ладна подготовка, антихистаминици и назални конгестивни лекови, сето тоа поради страв да му наштетат на нивното неродено дете.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .