Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тежината на мозочниот удар е полоша за работниците во смена

Една нова студија е уште еден доказ за штетата направена со промена на работата, откако беше откриено дека може да ја зголеми сериозноста на мозочен удар , особено кај мажите.

Истражувачкиот коавтор Дејвид Ернест и неговите колеги ги објавуваат резултатите од своето истражување во списанието Ендокринологија.

Добро е познато дека менувањето на работните услови може да се меша со циркуталниот ритам на телото, кој е контролиран од внатрешните биолошки часовници. Биолошки часовници реагираат на надворешни сигнали, како што се светлина и темнина, кои му кажуваат на телото кога е време да спие, да се разбуди, да јаде и многу повеќе.

Многу студии ги идентификуваа можните здравствени ефекти од работата за промена. Една неодамнешна студија објавена во JAMA, на пример, покажа зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања кај жените кои работат на ноќна смена за 5 или повеќе години.

Истражувачите заклучија дека нарушувањата на дневниот ритам доведоа до полоши резултати кај стаорци.

За 2 недели, глодарите биле изложени на "фиксна" светло-темна индукција пред да бидат назначени во една од двете групи.

За 7 недели, една група продолжи да се соочува со изложеност на светлина и темнина - контролната група, додека другата група доживеа значителна промена во светло-темната експозиција, според распоредот кој претставува смена.

Научниците откриле дека стаорците од втората група имале многу потешки исходи од мозокот отколку во контролната група. Тие беа повеќе склони кон оштетување на мозокот и губење на чувството, а нивните екстремитети се влошија уште полошо како резултат на исхемичен удар.

Интересно е што истражувачите откриле дека сериозноста на мозочниот удар варира кај машките и женките на стаорци од втората група, мажите имаат полоши резултати отколку жените.

Тимот сугерира дека оваа полова разлика може да се должи на влијанието на половите хормони. Всушност, жените со средна возраст се со помала веројатност да страдаат од мозочни удари во споредба со мажите на иста возраст, а последиците се помалку сериозни. Сепак, постарите жени кои доаѓаат во менопауза имаат тенденција да имаат потешки симптоми на мозочен удар од мажите.

Авторите велат дека нивните резултати покажуваат дека работниците во смена и другите со неправилни списоци за спиење треба поблиску да ги следат факторите на ризик за кардиоваскуларни болести, како што се висок крвен притисок и дебелина . Тие мора да се придржуваат до здрав начин на живот, со што се намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .